Slamanvändning och Revaq

Från reningsverk till resursverk

Få andra flöden, av såväl näring som energi, är så stora i samhället som inom VA-sektorn. Varje person använder 120–140 kg vatten och bidrar med dag- och dräneringsvatten till att producera över 300 kg avloppsvatten varje dag, året runt.

Över en miljard ton resurser flyttas varje år från tätort till reningsverk till våra vatten. VA-organisationerna har identifierat en rad resurser i denna stora mängd avloppsvatten som kan tas tillvara i den cirkulära ekonomin för att öka möjligheterna till ett hållbart samhälle i såväl vardag som i kris och beredskap.

I dag används slam oftast till jordtillverkning och växtetablering, om det används alls. För att kunna använda slammet inom jordbruket, är Svenskt Vattens policy att reningsverket ska vara certifierat enligt Revaq. Slamhantering regleras av miljöbalken eller av föreskrifter och andra beslut som meddelas av regeringen eller olika myndigheter med stöd av miljöbalken.

Kommunerna är skyldiga att samla upp och rena avloppsvatten från tätorter så att vattnet kan släppas ut utan olägenheter. Kommunerna ska också se till att hela avloppsanläggningen (inklusive slambehandling och ledningsnät) drivs på sådant sätt att skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö förebyggs, hindras eller motverkas.

Läs mer om hållbar cirkulär VA (pdf)

Regelöversikt för slam

Nedan finns en kortfattad översikt över de regler som gäller specifikt för hantering av avloppsslam för jordbruksändamål. Det finns även ett par mer omfattande regelöversikter publicerade av Naturvårdsverket respektive Sweco. Naturvårdsverkets Regler för avloppsslam är en bred översikt av vilka regler som i dag gäller för hantering och användning av slam från avloppsreningsverk. SWECO:s Slamregler i korthet (pdf) kommenterar även andra regler som har anknytning till hanteringen av avloppsslam, men som inte innehåller specifika bestämmelser om just slamhantering.

  • Regler för hantering av avloppsslam för jordbruksändamål
    20 § förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter.
    Regeln innehåller: haltgränsvärden för sju metaller i avloppsslam som saluhålls eller överlåts för jordbruksändamål.
    Regeln ska följas av: slamproducenter.

  • Naturvårdsverkets kun­görel­se (SNFS 1994:2) med före­skrifter om skydd för miljön, särskilt mar­ken, när av­loppsslam används i jordbruket
    Regeln innehåller: krav på registerhållning, kontroll, innehållsdeklaration, spridningsbegränsningar, gränsvärden för högsta tillåtna tillförsel av fosfor, kväve och sju metaller, gränsvärden för metallhalt i åkermark.
    Regeln ska följas av: slamproducenter (1–4 §§, 6 § och 11–16 §§) och slamanvändare (1–10 §§ och 15-16 §§).

  • Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring
    Regeln innehåller: fosforgiva, spridningstider, regler för nedbrukning med mera.
    Regeln ska följas av: slamanvändare.

  • 5 och 21 §§ förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
    Regelns innebörd: Utan tillstånd och anmälan får man normalt inte göra till- och ombyggnader och andra ändringar i verksamheten eller anlägga och driva nya avloppsanläggningar.
    Regeln ska följas av: slamproducenter.

  • Kommunala föreskrifter enl. 40 § 2 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
    Regelns innebörd: Kommunfullmäktige får meddela föreskrifter om spridande av slam inom område med detaljplan eller intill sådant område om det behövs för att hindra olägenheter för människors hälsa.
    Regeln ska följas av: slamanvändare.

  • Bilagan till förordning (1998:899) – B e 06/12 respektive C e 06/12
    Regelns innebörd: Mellanlagring av mer än 10 ton slam vid något enskilt tillfälle är anmälnings- eller tillståndspliktigt beroende på mängd med mera.
    Regeln ska följas av: slamproducent eller slamanvändare, beroende på vem som mellanlagrar.
Frågor och svar om slam

Ett slam som kommer från ett Revaq-certifierat reningsverk får över tid lägre halter av metaller (se SCB:s statistik) och organiska oönskade ämnen. Det gäller också det renade avloppsvatten, som släpps ut till vattendrag. Följande regelverk gäller för det certifierade reningsverket:

  • krav på strukturerat uppströmsarbete, vilket bland annat innebär:
    • koll på lakvattnet från avfallsdeponier, rening om inte lakvattnet är tolerabelt
    • uppföljning av kemikalier som används/tillverkas på industrier och verksamheter som är kopplade till reningsverket (så kallade påkopplade verksamheter)
    • uppföljning och minskning av kadmium och andra prioriterade metaller och spårämnen med tillhörande krav på handlingsplaner
  • krav på ständiga förbättringar av slamkvaliteten 
  • krav på att ledningen för reningsverket avsätter tillräckligt med resurser för att bedriva Revaq-arbete
  • krav på utbildning av personal på reningsverk och slamentreprenörer
  • krav på intern-och externrevision av reningsverk och slamentreprenörer
  • krav på insatskemikalier som används på reningsverket
  • krav på externt organiskt material som tas emot på reningsverket
  • krav på logistiken och den praktiska hanteringen av slampartier samt hur slamspridningen utförs
  • krav på rätt analysmetoder på laboratorierna
  • krav på att slam är salmonellafritt innan det sprids på åker
  • krav på information till hushåll om uppströmsarbete
  • krav på transparent och öppen uppföljning av spårbarhet, slamkvalitet och uppströmsarbete 

Revaq-verken har nära samarbeten med de lokala miljökontoren och anslutna verksamheterna. Genom dessa samarbeten eliminerar Revaq-verken årligen hundratals förekomster av farliga ämnen genom utfasning eller krav på att verksamheter hanterar sitt avloppsvatten separat. Detta arbete följs upp och förbättras varje år.


De senaste åren har utfasningsarbetet blivit alltmer systematiskt. Lakvatten från avfallsdeponier får inte vara påkopplat utan testning och reningskrav är vägledande sedan tio år tillbaka. 


Revaq arbetar med att mäta och åtgärda flöden av PFAS och andra organiska ämnen i samarbete med näringsliv och myndigheter på lokal, nationell och EU-nivå.


Genom uppströmsarbete elimineras farliga ämnen direkt vid källan när det gäller anslutna verksamheter. Begränsningar finns i fall där ämnen inte kan fasas ut, men då ställs krav på separat hantering av avloppsvattnet. Begränsningar finns även då en del hushåll fortsätter att använda farliga organiska ämnen, trots återkommande informationskampanjer eller studiebesök vid reningsverken.


Genom samarbete inom EU och med internationella organisationer bidrar Revaq till att påverka lagstiftning och praxis för kemikalieanvändning. Svenskt Vatten och Revaq har bland annat varit drivande vad gäller EU:s kvicksilverförbud inom tandvården och restriktioner vad gäller tensiden nonylfenoletoxylater, som tidigare kunde följa med i textilier. Intresset för Revaq är påtagligt hos många EU-länder liksom från EU-kommissionen. Det blir allt tydligare även hos EU-kommissionen att en cirkulär ekonomi inte går att förverkliga utan att farliga persistenta ämnen, som till exempel PFAS, fasas ut.


Svenskt Vatten välkomnar alltid en diskussion. Revaq-systemet bygger på fakta och forskning som visar minskade metallhalter och eliminerade föroreningar och visar att slam från Revaq-verk är säkert att använda på åkermark.


Långsiktiga fältförsök i Skåne sedan 1981 visar inga negativa effekter på mark eller grödor. Dessa långsiktiga fältförsök har bedrivits sedan 1981 och är upplagda så att de använder mångdubbla slamdoser. Vi kan därmed se även vad som händer vid slamanvändning 200 till 400 år framåt i tiden.


Svenskt Vatten anser att användningen av Revaq-slam är förenligt med försiktighetsprincipen, eftersom forskning inte har påvisat skadliga effekter och systemet kontinuerligt förbättras. 


Idag används cirka 40 procent av det svenska producerade slammet på åkermark. Det övriga slammet, som är av lägre kvalitet, används i olika former av anläggningsjord. Svenskt Vatten ser ett omedelbart slamförbud som väldigt problematiskt, eftersom det skulle förstöra värdefulla resurser som mull och flera näringsämnen som är viktiga för Sveriges livsmedelssäkerhet och beredskap. Slam av bra kvalitet bör alltid användas på åkermark, eftersom vi då får tillbaka såväl mull som makro- och mikronäringsämnen. För slam som inte når tillräcklig kvalitet har Svenskt Vatten finansierat och finansierar många studier som rör slamförbränning och återvinning av fosfor ur aska och studier i huruvida fosforn i pyrolyserad biokol är tillräckligt biotillgänglig.  


Svenskt Vattens bedömning är att en sådan förändring för allt slam skulle vara dyr och kontraproduktiv för hållbar resursanvändning. För slam som inte klarar Revaq-krav är den bästa lösningen att förbränna och utvinna fosforn ur askan samt kväve ur rejektvattnet eller lösningar med pyrolyserad biokol. För nybyggnadsområden bör sorterande avloppssystem, likt Oceanhamnen i Helsingborg, med separat svartvattenledning då få en betydligt renare växtnäringsprodukt redan från start.


Besluten ska baseras på fakta. Revaq tillämpar världens hårdaste regler, transparens och vetenskapligt förankrade beslut, som från långsiktiga fältförsök, är centrala för att motverka särintressen.


Fortsatta årliga förbättringar och forskningsinsatser är nycklar för att stärka systemet.


Svenskt Vatten menar att Revaq-slam är säkert och hållbart i sin nuvarande form och förespråkar fortsatt utveckling av certifieringssystemet. För det slam som inte klarar Revaq-kraven (cirka 40 till 60 procent), bör vi redan nu planera för lösningar att monoförbränna slammet och utvinna fosforn ur askan samt kvävet ur rejektvattnet eller lösningar som bygger på pyrolyserad biokol.


Revaq-certifiering

Revaq är ett certifieringssystem med syfte att minska flödet av farliga ämnen till reningsverk, skapa en hållbar återföring av växtnäring samt för att hantera riskerna på vägen dit.

Slam från Revaq-certifierade reningsverk är efterfrågat eftersom det uppvisar god kvalitet. Det är därför avgörande för det förtroendefulla samarbete som nu finns mellan vattentjänstbranschen, jordbruket och livsmedelsindustrin att endast slam från certifierade reningsverk sprids på svensk åkermark. Samspelet mellan dessa aktörer är till stor del avgörande för framtiden för certifieringssystemet Revaq.

Revaq-certifiering ska säkra:

  • fortlöpande ytterligare förbättring av kvaliteten på det avloppsvatten som kommer till reningsverken och därmed på växtnäringen från slammet
  • att alla aktörer erbjuds en öppen och transparent information om hur slammet producerats och om dess sammansättning
  • att växtnäring från avloppsfraktioner produceras på ett ansvarsfullt sätt och att kvaliteten uppfyller fastställda krav.

Certifierade reningsverk

Se aktuell förteckning över reningsverk certifierade enligt Revaq.

 

Kupade händer som håller en hög med jord

Ansök om certifiering enligt Revaq

För att bli Revaq-certifierat behöver reningsverket bedriva ett aktivt och strukturerat uppströmsarbete. Arbetet styrs till stor del av dokumentet Regler för certifieringssystemet Revaq.

Har ni börjat fundera på att certifiera er enligt Revaq? Då bör ni i ett tidigt skede kontakta certifieringsorganet, RISE. De kan berätta hur certifieringsprocessen fungerar och vilken kontakt ni ska ha med RISE framöver. Via länken finner ni bland annat även den ansökningsblankett ni behöver fylla i och skicka in till RISE. 

  • Vad kostar det?
    Avgifterna till Svenskt Vatten är 70 öre per aktuell ansluten fysisk person till avloppsreningsverket. Om slam från andra reningsverk behandlas i det certifierade reningsverket, ska även antalet personer anslutna till dessa räknas in. Maxavgiften för ett reningsverk är 170 000 kronor.
  • Ansökan för certifieringsorgan
    Är ni ett certifieringsorgan som skulle vilja certifiera enligt Revaq? För att få certifiera enligt Revaq och således vara ackrediterad för det så behövs en formell ansökan hos SWEDAC. Kontakta Revaqs sekretariat för mer information.

Revaqs organisation

Organisationen består av en rad aktörer som alla har samma drivkraft: att ha säkra kretslopp mellan stad och åkermark av mullbildande ämnen och näringsämnen i slam.

Inom Revaq finns en styrgrupp, en regelkommitté, ett vetenskapligt råd och ett sekretariat. I styrgruppen ingår LRF, Livsmedelsföretagen, ett reningsverk samt Svenskt Vatten. Naturvårdsverket är adjungerade. Ordförande för styrgruppen är Anders Finnson, Svenskt Vatten AB. Styrgruppen har utsett Hans Augustinsson, Hushållningssällskapet, till ordförande för regelkommittén. Anna Wårberg ansvarar för Revaqs sekretariat.

Revaq - regler för certifieringssystemet

Revaq-sekretariatet

Har du frågor om certifieringssystemet, vill ha tips på kvalitetsrutiner, lämna yttranden till regelkommittén eller lämna synpunkter på certifieringsreglerna? Kontakta då Revaq-sekretariatet via e-post.

Kontakta Revaq-sekretariatet

Mallar och dokument för Revaq-certifiering