Vi är Svenskt Vatten

 

Branschorganisationen för Sveriges VA-organisationer

Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag – VA-organisationerna har vi över 300 medlemmar vars intressen vi företräder i både nationella och internationella sammanhang.

Medlemmarna består av kommuner, kommunala bolag och kommunalförbund inom vattentjänsternas område. Privata företag har möjlighet att bli företagspartners till Svenskt Vatten för att stötta vårt utvecklingsarbetet och ta del av förmåner.

Vision och uppdrag

Svenskt Vattens vision är att Sverige ska ha rent dricksvatten, friska sjöar och hav. Som branschorganisation är vårt huvudsakliga uppdrag att skapa bästa möjliga förutsättningar för medlemmarna att fullgöra sina åtaganden på ett effektivt och hållbart sätt, i en alltmer snabbrörlig omvärld. För att nå vår vision, arbetar vi därför för att Sveriges VA-organisationer år 2026 väsentligt ska ha stärkt sin förmåga att:

  • Leverera hållbara, kostnadseffektiva och säkra vattentjänster
  • Bidra i samhällsplanering och klimatanpassning
  • Vara en attraktiv arbetsgivare

Så bedriver vi arbetet

Hos oss jobbar experter, jurister, forskare, marknadsförare, projektledare, eventmakare och utbildningsproffs tillsammans med en rad andra viktiga funktioner med fokus på vattenfrågorna. Totalt har vi omkring 30 anställda. Arbetet sker i nära samverkan med medlemmarna och i partnerskap med olika viktiga instanser kopplade till VA-branschens frågor. 

Förutom arbetet som sker i Sverige, verkar Svenskt Vatten internationellt på nordisk och europeisk nivå för att stärka vattentjänstfrågornas position. Vi deltar bland annat i det europeiska standardiseringsarbetet, i internationella forskningssammanhang samt är aktiva inom samarbetsorganisationen EurEau, där de nationella föreningarna för allmän vattenförsörjning och avlopp möts.

Utblick 2050, för en hållbar VA-leverans

VA är en bransch med enorm potential. För att åstadkomma framtidens hållbara VA-leverans, där branschen levererar nytta i ett vidare perspektiv, behöver samhället, branschen och kunderna få rätt förutsättningar för medskapande och kreativitet.

Vad krävs för att lyckas? Det behövs såväl politisk insikt som mod för att utforma ett långsiktigt hållbart uppdrag för landets VA-organisationer. Vi på Svenskt Vatten menar att det uppdraget bör präglas av tre parallella spår, där alla komponenter är lika viktiga och samverkar med varandra:

  • Det hållbara och cirkulära samhället
    – Ett hållbart kretslopp och effektivt resursutnyttjande
    – Giftfria produktionskedjor
    – Fossilfria energikällor

  • Det smarta och funktionella samhället
    – En delaktig och medveten kund
    – Ett uppkopplat hem
    – En effektiv styrning av flöden
    – Smarta vattentjänster i harmoni med andra samhällstjänster

  • Det resilienta samhället
    – Ett samhälle med god förmåga att hantera kris
    – Ett samhälle med tryggad livsmedelsförsörjning
    – Ett klimatanpassat samhälle

Läs mer i brochyren Utblick 2050 (PDF)

internationellt arbete

Så arbetar vi i EU

Svenskt Vatten verkar på en rad fronter. Vi arbetar internationellt på nordisk och europeisk nivå för att stärka vattentjänstfrågornas position, deltar i det europeiska standardiseringsarbetet samt verkar i olika internationella forskningssammanhang. 

Mer om vårt internationella arbete
Svenskt Vattens medarbetare på möte i Bryssel.
för en samlad vattenpolitik

Blå färdplan

Vattenförsörjningen står inför en rad utmaningar. Stora delar av ledningsnät och anläggningar behöver rustas upp. Klimatförändringarna innebär risker kopplade till torka och översvämningar. Vi ställs också inför hårdare miljökrav, ett osäkert världsläge och en växande befolkning. Vattenförsörjning är i dag ett lokalt ansvar, men utgör nationellt kritisk infrastruktur.

Sveriges regering måste ta tydligare ledarskap avseende samordning, resursfördelning och ökad investeringstakt. Årligen investeras drygt 21 miljarder i Sveriges vattenförsörjning, ytterligare 10 miljarder behövs. Om vi agerar nu kan vi förebygga en framtida vattenkris. Sverige behöver därför samlas kring en gemensam plan – en blå färdplan.

Läs mer här (PDF)