Hållbar nyanläggning
Sveriges allmänna VA-ledningsnät är totalt 190 000 kilometer långa. Utöver det kommer både allmänna och privata servisledningar. Återanskaffningsvärdet för ledningsnäten utgör en betydande del av det totala värdet för hela VA-systemet. En av våra främsta uppgifter inom området är att säkerställa att dessa omfattande investeringar förvaltas och förnyas på bästa möjliga sätt för att möta framtida behov.
Varje år byggs det nya VA-ledningar för knappt 10 miljarder kronor, enligt vår årliga driftundersökning VASS Drift. För att bedriva det arbetet på ett optimerat sätt, har vi tagit fram en rad publikationer som berör området. Samtliga finns att köpa i Vattenbokhandeln.
Viktiga publikationer
Dimensionering av ledningsnät
P114 – Distribution av dricksvatten Funktionskrav, hydraulisk dimensionering och utformning av allmänna vattenledningsnät.
P110 – Avledning av dag-, drän- och spillvatten Bland annat om hur du dimensionerar och utformar ett spill- eller dagvattenledningsnät.
Materialval
P98 – Plaströr för allmänna VA-ledningar Råd vid val av rörmaterial och projektering: Information om olika plaströr, vad du bör tänka på vid val av plaströr och hur du säkerställer en god kvalitet vid byggandet.
P92 – Anvisningar för projektering och utförande av markförlagda självfallsledningar av plast Läggningsanvisningar och hållfasthetsdimensionering för självfallsledningar av plast.
P99 – Betongrör för allmänna avloppsledningar Råd och anvisningar för projektering och utförande: Läggnings- och dimensioneringsanvisningar för självfallsledningar av betong.
Provning och kontroll
P91 – Anvisningar för provning i fält av allmänna avloppsledningar för självfall
P78 – Anvisningar för täthetsprovning av tryckledningar
P79 – Anvisningar för täthetsprovning av tryckledningar enligt VoV Bk21
Koder och symboler för VA-ledningssystem (P109)
Publikationen P109 Koder och symboler för VA-ledningssystem är ett basförslag för VA-kartor. Publikationen kan exempelvis användas som ett stöd när:
- Flera kommuner går samman eller ska samarbeta och önskar en karta som ser likadan ut i alla kommuner samt en databas som använder samma koder.
- Nya symboler ska införas. Istället för att skapa egna kan symboler från publikationen användas.
- Nya system ska upphandlas. Symbolbiblioteket kan då finnas med i kravspecifikationen.