Remissvar: PFAS-utmaningar kräver åtgärder

Svenskt Vatten betonar vikten av att minska PFAS i vår miljö i sitt remissvar på revideringen av Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2019:25). Konsekvenserna av förslaget från Havs- och vattenmyndigheten har inte utretts tillräckligt. Vi efterlyser bättre samordning samt harmonisering med kommande EU-regler.

Havs- och vattenmyndigheten har remitterat förslag till föreskrifter (HVMFS 2019:25) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten avseende bedömningsgrunder för PFAS. Remissen omfattar förslag på uppdatering av bedömningsgrunderna för den särskilt förorenande ämnesgruppen PFAS. Svenskt Vatten anser att minskade PFAS-halter i vår miljö är en mycket högt prioriterad fråga, och branschens just nu viktigaste kemikaliefråga. Sveriges VA-organisationer står inför stora utmaningar de kommande åren att minska PFAS-halterna i både dricksvatten och avloppsvatten för att minska exponeringen för PFAS i både människa och miljö. Vi välkomnar insatser som minskar PFAS-halterna i våra vatten men framhåller att Havs- och vattenmyndighetens förslag inte är tillräckligt genomarbetat. 

I remissen lyfter vi fram att konsekvenserna behöver utredas ytterligare så att förslaget inte riskerar att orsaka kraftiga kostnadsökningar för vissa VA-organisationer, med begränsade miljövinster. Svenskt Vatten föreslår att myndigheten inväntar beslut om EU:s prioämnesdirektiv innan nya bedömningsgrunder införs. Det är givetvis positivt om PFAS-halterna i ytvatten minskar i linje med Havs- och vattenmyndighetens förslag. Den idag gällande bedömningsgrunden 90 ng/l för PFAS11 innebär att dricksvattenförekomster tillåts förorenas till betydligt högre nivåer än det kommande kravet för PFAS i dricksvatten. Däremot anser Svenskt Vatten att det framöver kommer att hända mycket när det gäller regleringen av PFAS på EU-nivå, varför Havs- och vattenmyndigheten inte bör förekomma detta utan att tillräckligt ha utrett konsekvenserna av nya bedömningsgrunder. 

Enligt remissvaret är det avgörande att framtida krav harmoniseras med annan lagstiftning för att säkerställa både miljönytta och kostnadseffektivitet. Svenskt Vatten ser positivt på att det finns en intention hos Havs- och vattenmyndigheten att harmonisera föreskrifterna om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten och bedömningsgrunder för PFAS med Livsmedelsverkets nya dricksvattenföreskrifter. Det är viktigt att införa krav som bidrar till en ökad status hos de svenska ytvattnen avseende minskade PFAS-halter och att förorenaren får stå för reningskostnaden i stället för VA-kollektivet. För en mer detaljerad genomgång, ta del av remissvaret här.