-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Var finns Sveriges godaste kranvatten?
Iskallt som en droppande istapp eller kanske mer balanserat med distinkt karaktär? Nu inleds jakten på landets godaste kranvatten, Svenskt Vattens tävling där strålkastarna riktas mot världens viktigaste livsmedel.
Friskt, gott dricksvatten som levereras direkt ur kranen dygnet runt är en lyx vi ofta tar för given. Det vill vi ändra på! För att lyfta dricksvattnets värde bjuder vi därför in våra medlemmar till den sjätte upplagan av Kranvattentävlingen. Under hösten 2025 kommer vi att genomföra ett tiotal regionsfinaler från norr till söder samt en avslutande riksfinal i Stockholm.
Startskottet för tävlingen innebär att vi nu söker regionsvärdar. Att vara med är ett fantastiskt sätt för en kommun att profilera sig och skapa stolthet bland kommuninvånarna, samtidigt som vattenfrågorna lyfts såväl lokalt som nationellt. Vi hoppas därför på ett minst lika stort intresse som under 2020 då tävlingen lockade hela 104 kommuner.
Vill du stå värd?
Just nu söker vi kommuner som vill vara med på resan och stå värd för en regionsfinal. Att stå som värd för en regionsfinal sätter dricksvattnet på den regionala kartan och ger ofta ett rejält genomslag i media. Deadline för din intresseanmälan är 7 november 2024.
Praktisk information om vad värdskap innebär:
- Som värd ansvarar ni för planering och arrangemang av en regionfinal under hösten 2025. Arrangören av en regionsfinal står för alla kostnader under dagen, exempelvis materialkostnader, lokalkostnader och catering.
- Som arrangör arbetar ni också för att locka så många kommuner som möjligt inom regionen att medverka i tävlingen.
- Svenskt Vatten stöttar med kommunikationsmaterial inför tävlingen samt tips och idéer kring att skapa medieintresse. Vi ansvarar också för eventmaterial i samband med regionsfinalen.
- Svenskt Vatten återkopplar med mer exakt information om vad som gäller kring varje regionsfinal när anmälan är stängd.
Kontakt
Vill du veta mer om vad det innebär att stå värd och göra en intresseanmälan? Kontakta då Svenskt Vattens kommunikationsavdelning:
kommunikation@svensktvatten.se
Vill du tävla?
Kranvattentävlingen, som ligger i linje med Kranmärkt, riktar sig till Svenskt Vattens medlemsorganisationer. Vinnaren får, förutom ära och berömmelse, stöd av Svenskt Vatten när det gäller att bedriva en PR-kampanj kopplad till utmärkelsen. Under 2020 uppgick medieexponeringens annonsvärde för tävlingen till nästan 16 miljoner kronor.
Kommuner som ingår i någon form av samarbete med andra kommuner deltar under eget kommunnamn; det är det egna ledningsnätet och dess kvalitet som kommer att bedömas. För att medverka krävs att vattenverkets distributionsområdet omfattar minst 2 000 personer.
Kontakt
Under början av 2025 öppnar vi anmälan för att vara med som tävlande.
nationell hållbarhetsmärkning
Kranmärk er verksamhet
Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Genom kranmärkningen visar ni att verksamheten tar ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.
Så här går tävlingen till
Tävlingarna genomförs under oktober 2025. Sammanlagt genomförs tio regionsfinaler där en jury smakar och bedömer alla bidrag.
Vattenverkets distributionsområde
Inom distributionsområdet ska det finnasminst 2 000 personer.
Kommuner som samarbetar med andra kommuner
Kommuner som ingår i någon form av samarbete med andra kommuner deltar under eget kommunnamn. Då är det kvalitén på det egna ledningsnätet som bidrar till den totala bedömningen av provet.
Plats för provtagning
Då temat för tävlingen är Kranmärkt rekommenderar vi att vattenprovet tas från en kran på valfri Kranmärkt verksamhet i kommunen. Om det inte är möjligt, hämtas vattenprovet från en kran i valfri offentlig byggnad (till exempel kommunkontor, bibliotek, vårdcentral, skola) i kommunens centralort. Kommunens centralort är den tätort i kommunen där dess centrala förvaltning är placerad.
Provtagning och provtagningskärl
Ta vattenprovet tidigast 24 timmar före tävlingsstart. Spola vattnet tills det har en jämn temperatur och fyll två flaskor om vardera en liter. Vi ser gärna att ni använder 1-liters glasflaskor av typen Schott Duran 1 000 ml med skruvlock och droppring av polypropen. Om ni har tillgång till ett eget laboratorium – prata med personalen där så hjälper de er med flaskan. Säkerställ att flaskan är ren och luktfri.
Märkning och förvaring
Förvara vattenflaskorna kylt från provtagning till två timmar före tävlingsstart. Därefter förvaras vattnet i rumstemperatur. Inga flaskor får vara märkta. Flaskorna kommer att märkas av tekniskt ansvarig på plats.
Information om vattenverket
Vid anmälan behöver ni ange följande:
- Namn på vattenverket
- Hur många personer vattenverket försörjer
- Om ni har ytvatten, grundvatten eller konstgjord infiltration.
Jury
Juryn består av externa deltagare som Svenskt Vatten bjuder in och som deltar vid varje regionsfinal (kvalitetssamordnare, juryns ordförande samt jurymedlem). Utöver dessa ingår lokala profiler som jurymedlemmar. De lokala jurymedlemmarna bestämmer ni som är arrangörer och bjuder in.
Meddela Svenskt Vatten namn och kontaktuppgifter till era lokala jurymedlemmar. Förslag på jurymedlemmar är lokala kända profiler som kan skapa medieintresse såsom kommunpolitiker, lokala eldsjälar, kända kockar, musiker och så vidare.
Möblering i juryns rum
- Bord med vita dukar.
- Glasen ska stå i en bågform framför varje jurymedlem.
- Säkerställ att borden är tillräckligt stora för denna dukning.
- När anmälan är stängd återkopplar Svenskt Vatten med exakt antal glas per regionsfinal.
Vinnare
Vid varje regionsfinal utses två segrare. Dessutom utdelas två hedersomnämnanden. Samtliga deltagande kommuner får ett diplom. De två segrande kommunerna i varje regionsfinal är kvalificerade för riksfinalen i Stockholm. Där korar vi Sveriges godaste kranvatten samt det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.
Om Kranvattentävlingen
Kranvattentävlingen arrangeras av Svenskt Vatten vart femte år för att uppmärksamma kranvattnets betydelse och för att lyfta vattenfrågan lokalt och nationellt. Tävlingen riktar sig till Svenskt Vattens medlemmar, VA-organisationerna, och består av ett tiotal regionsfinaler. Vid varje regionsfinal utses två segrare och två hedersomnämnanden. Samtliga deltagande kommuner får ett diplom.
En kunnig jury, bestående av sommelierer och vinkännare, följer med tävlingen runt om i landet. De två segrande kommunerna i varje regionsfinal blir kvalificerade för den avslutande riksfinalen i Stockholm. Där korar vi Sveriges godaste kranvatten samt det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.
Gemensamma koncept
Tillsammans blir vi starkare!
Med gemensamma budskap över hela Sverige kan vi få bättre gehör för våra viktiga vattenfrågor, vilket kommer både VA-branschen som helhet och enskilda medlemmar till nytta.