Hållbara upphandlingar och resurshushållning

VA-sektorn är den sektor som årligen hanterar den största mängden resurser i Sverige, vilket också innebär goda möjligheter att öka bidraget till det cirkulära samhället för att på så sätt minska användningen av nya resurser. Omställningen mot en cirkulär resursanvändning utgör en viktig del i arbetet för att minska samhällets miljö- och klimatpåverkan och nå de nationella och internationella klimatmålen. Sektorns centrala roll medför också ansvar att bedriva en hållbar verksamhet, bland annat genom hållbara upphandlingar. 

Hållbara upphandlingar

Offentlig sektor upphandlar varor och tjänster för nästan 700 miljarder kronor årligen. Kommuners och regioners upphandlingar medför utsläpp av omkring 18 miljoner ton koldioxidekvivalenter, enligt uppgifter från Upphandlingsmyndigheten (statistiken omfattar inte kommunala bolag). Upphandlingar blir därför ett viktigt verktyg för organisationer som vill agera ansvarsfullt och bidra till hållbar utveckling. Genom att lyfta fram hållbarhet i inköpspolicyer och leverantörskedjor, kan VA-sektorn främja en positiv miljömässig, social och ekonomisk påverkan. 

Hållbarhetskriterier för VA-specifika upphandlingar

VA-branschens hållbarhetspåverkan under anskaffningsfasen är under luppen i SVU-projektet Hållbarhetskriterier för VA-specifika upphandlingar. Projektet, som startats av sex VA-organisationer, har valt att forma sex olika arbetsgrupper. Grupperna omfattar olika avtalsområden, närmare bestämt:

  • Betong
  • Plaströr
  • Processkemikalier
  • Segjärn och stålrör
  • Flexibla foder
  • VA-specifikt, entreprenad
Hållbarhetskriterier för VA-specifika upphandlingar

Resurshushållning

Sverige är världsledande på att bygga hållbara städer och samhällen för att på så sätt skapa en cirkulär ekonomi. I kommuner och regioner har vi under lång tid arbetat för att förbättra vår resurshushållning – att återanvända och återvinna det avfall som inte går att förebygga, att ta tillvara energin i allt material och att minimera de rester som blir över. När det gäller VA-branschen så förflyttas över en miljard ton resurser varje år till Sveriges olika reningsverk och sedan till våra vatten. I den här omfattande mängden avloppsvatten finns en lång rad resurser som kan och behöver tas tillvara i en cirkulär ekonomi.