Biogas

Biogasproduktion

Avloppsreningsverken i Sverige är en av landets största producenter av biogas. En normal biogasproduktion vid ett reningsverk är omkring 100 kWh per ansluten person och år. Glöm inte att biogasproducenter behöver söka tillstånd.

Kommunala reningsverk, deponier och gårdsbiogasanläggningar som producerar biogas måste söka tillstånd enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Det gäller även anläggningar som tidigare var undantagna tillståndsplikt.

Ta hjälp av vår Checklista för tillståndsansökan för att söka tillstånd.  

Hållbarhetsrapportering

Den som betalar skatt för biogas som säljs som drivmedel är enligt lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen rapporteringsskyldiga. Biogasbranschen har tagit fram ett hjälpmedel för att underlätta sammanställning av underlag för rapporteringen och beräkning av hållbarhetsegenskaperna hos biogas som levereras som fordonsbränsle. Du hittar mer information och verktyg för att rapportera på Energigas Sveriges hemsida.

Energimyndighetens nyhetsbrev

Biogas och tillståndskrav

Avloppsreningsverken i Sverige är en av landets största producenter av biogas, med en produktion på omkring 100 kWh per ansluten person och år. Alla biogasproducenter måste söka tillstånd.

Kommunala reningsverk, deponier och gårdsbiogasanläggningar som producerar biogas måste söka tillstånd enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Det gäller även anläggningar som tidigare var undantagna tillståndsplikt.

Detta för att följa de föreskrifter (MSBFS 2013:3) om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor som började gälla den 1 oktober 2013. Om ni har en rötkammare på ert reningsverk är ni berörda av tillståndskravet.

Skillnader mellan de nya och de gamla föreskrifterna

De nya föreskrifterna ersätter Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1995:3) om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor. I de gamla föreskrifterna var viss typ av verksamhet/hantering undantagen tillståndsplikt. De verksamheter där brandfarlig gas bildas som biprodukt, används i den egna verksamheten och har ett övertryck av högst 1 bar var undantagna tillståndspliktigt enligt SÄIFS 1995:3.

Så är det inte längre i MSBFS 2013:3. Dessa verksamheter, bland annat kommunala reningsverk, deponier och gårdsbiogasanläggningar, är nu i stället tillståndspliktiga.

4,4

Så många TWh biogas användes i Sverige 2022 (Energigas Sverige).

Biogas och hållbarhetskriterier

Avloppsreningsverk som producerar och eller levererar biogas till fordonsbränsle eller använder biogas eller biogasol i en stationär gasmotor för produktion av el, värme eller kyla, omfattas av lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen (2010:598). Det handlar bland annat om rapporteringsskyldighet och anläggningsbesked.

Nytt verktyg för HBK-rapportering av fordonsgas 

Den som betalar skatt för biogas som säljs som drivmedel är enligt lagen rapporteringsskyldiga. Biogasbranschen har tagit fram ett hjälpmedel för att underlätta sammanställning av underlag för rapporteringen och beräkning av hållbarhetsegenskaperna hos biogas som levereras som fordonsbränsle. En ny version av Excel-verktyget ”HBK-redovisning” med tillhörande Instruktioner finns på Energigas Sveriges hemsida.

Verktyget kan användas av producenter, leverantörer och distributörer av biogas som drivmedel för beräkning av växthusgasutsläpp och sammanställning av underlag inför den årliga rapporteringen enligt Drivmedelslagen och Hållbarhetslagen.  

Anläggningsbesked (ALB)

Från 1 januari 2021 krävs att all biogas och biogasol omfattas av ett anläggningsbesked (ALB) för att få skattebefrielse. ALB utfärdas av Energimyndigheten efter ansökan och kan ges till den som är skattskyldig för bränslet. Alla biogasaktörer som är skattskyldiga behöver sätta upp ett kontrollsystem för att säkerställa att det inte är livsmedels- eller fodergrödor (exv. producenter som är egenförbrukare, leverantörer och/eller stora förbrukare som själva är skattskyldiga). Skatteverket kommer vid begäran om avdrag eller återbetalning av skatten kolla så att det finns ett giltigt anläggningsbesked för gasen.  

Ansökan kan kompletteras och anläggningsbeskedet blir giltigt från ansökningsdatum om det beviljas. En oberoende granskare ska kontrollera kontrollsystemet och ett granskningsutlåtande ska biläggas ansökan. Det är den som är skattskyldig som ska ansöka om anläggningsbesked. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vem som är skattskyldig. 

En exempelmall för hur ett kontrollsystem för att uppfylla kraven för anläggningsbesked finns på Energigas Sveriges hemsida fritt för gasbranschen att använda och anpassa till sin egen verksamhet. Mallen innehåller förslag på rutiner och exempeltexter för olika typer av biogasanläggningar där biogasen är avsedd endast för användning för el och/eller värmeproduktion. Ansökan om anläggningsbesked görs via Energimyndighetens E-tjänst Mina sidor.

Egenkontroll metanemissioner

Genom att delta i Egenkontroll metanemissioner (EgMet) får verksamheter stöd i att på ett systematiskt sätt identifiera och reducera utsläpp av metan till atmosfär och därmed mildra klimatförändringar. Samtidigt får biogasbranschen bättre kunskapsunderlag och därmed större trovärdighet i frågan om metanutsläpp.

Varför delta i EgMet?

  • Ökad kunskap om faktiska utsläpp
    Genom mätning kan ni kontrollera att eventuella villkor om metanutsläpp i miljötillståndet uppfylls, samtidigt som ni får hjälp med förslag till åtgärder för att uppfylla villkoret.

  • Underlättad redovisning av HBK
    Genom att delta får er verksamhet ett verifierat system för mätning av metanläckaget från din anläggning och behöver inte använda schablonvärden vid redovisning av Hållbarhetskriterier (HBK) enligt hållbarhetslagen. Från och med 2021 kommer redovisning enligt hållbarhetslagen att vara aktuellt inte bara för dem som säljer fordonsgas, utan även för anläggningar som producerar el eller säljer biogas för värmeproduktion.

  • Förbättrade rutiner
    Genom att delta får ni rutiner för att fortlöpande kontrollera utrustning med mera och uppfyller Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll med avseende på utsläpp av metan.

  • Minskad klimatpåverkan
    Metanemissioner har stor klimatpåverkan. En klimatsmart biogasproduktion blir extra viktig inte minst inom hållbarhetsrapporteringen (HBK) eftersom många upphandlingar av exempelvis bussbränsle baseras på de officiella HBK-siffrorna. 

  • Förbättrad arbetsmiljö och ökad säkerhet
    Metanemissioner är förenade med en säkerhetsrisk och går dessutom ofta att koppla till illaluktande utsläpp. 

  • Förbättrad ekonomi
    Emissioner av metan innebär förlorade intäkter. Åtgärder för att minimera metanförluster kan löna sig!  

Ett deltagande innebär att ni som anläggning åtar er att systematiskt och regelbundet utföra läcksökning på er anläggning (utförs av egen personal), kvantifiera emissionerna av metan från anläggningen vart tredje år (görs av oberoende mätkonsult) och skicka dokumentation av mätningen (vart tredje år) till kansliet för Egenkontroll Metanemissioner. 

Årlig avgift

Avgiften betalas till Avfall Sverige/Svenskt Vatten och täcker självkostnaden för kansliet. Avgiften är maximalt 5 000 kronor per år och anläggning, men kan framöver bli lägre ju fler anläggningar som ansluter sig i Sverige. Utöver den årliga avgiften utgår en kostnad för att anlita en oberoende mätkonsult för kvantifiering av metanemissioner vart tredje år. Anläggningen anlitar själv den oberoende mätkonsulten och betalar för dennes tjänster.

Kontakt

Avfall Sverige och Svenskt Vatten har anlitat ett kansli (Nitoves AB) som ska växla upp arbetet och bättre sprida de goda resultat som branschen presterar. Kansliets uppgifter är att ge återkoppling kring mätresultat, inklusive förslag till åtgärder för minskade emissioner, skicka ut nyhetsbrev samt att flagga för utbildningstillfällen och seminarier för ökad kunskap. De ska även växla upp kommunikationsarbetet riktat mot exempelvis media och myndigheter för att synliggöra arbetet för en mer klimatsmart biogasproduktion.

Kontakta kansliet genom att mejla.

Mätkonsulter  

Mätkonsulter som meddelat att de erbjuder kvantifieringar av metanutsläpp på biogasanläggningar enligt handboken:

(i bokstavsordning)

Industrinytta Norden AB
Johan Yngvesson
070-847 55 61
johan@industrinytta.se
 
Nitoveskonsulterna
Mätning metanemissioner
Anders Magnusson
072-199 66 55 
anders.magnusson@nitoves.se
 
RISE
Kvantifiering och minskning av metanemissioner | RISE
Konstantinos Chandolias
010 516 52 39
konstantinos.chandolias@ri.se

Är du också mätkonsult och vill synas på denna lista, hör av dig till linn.andersson@avfallsverige.se och klara.westling@svensktvatten.se. Meddela även om du redan står på listan och vill ändra dina kontakuppgifter.

 

Medlemmar i Egenkontroll metanemissioner

Borlänge Energi, Idkerberget
Borås Energi och Miljö, Sobacken
Eskilstuna energi och miljö, Ekeby avloppsreningsverk
Karlstad kommun, Sjöstad ARV
Käppalaförbundet, Käppalaverket
Laholmsbuktens VA, Västra Stranden avloppsreningsverk
Laholmsbuktens VA, Ängbytorps avloppsreningsverk
Motala kommun, Karshult och Vadstena
Skellefteå kommun, Tuvan ARV
Syvab, Himmerfjärdsverket
Tekniska Verken i Linköping, Nykvarnsverket
Tranås kommun, Tranås ARV
Uppsala Vatten och Avfall, Storvreta + Kungsängsverket
VAKIN, Öns reningsverk
Västervik energi och miljö, Lucerna reningsverk
Växjö kommun, Sundet reningsverk


EON, Ellinge, Falkenberg, Högbytorp, Laholm, Norrköping, Sjölunda, Wrams
EON m.fl. Falkenberg, Högbytorp, Söderåsen
Karlskoga Energi, Mosserud biogas
Karlskoga Energi och Miljö, Mosserud
Södra Hallands kraft, Södra Hallands kraft
Tekniska Verken i Linköping, Linköping biogas
Uppsala Vatten och Avfall, Kungsängsverket
Västblekinge Miljö AB, Torrötningsanläggning Västblekinge miljö


Metanmätningar 2019–2021

Nu är sammanställningen av resultat från metanmätningar vid EgMet-anslutna biogas- och uppgraderingsanläggningar för 2019–2021 publicerad. Anläggningarna som deltar i EgMet representerar cirka 50 procent av Sveriges totala biogasproduktion. Tillsammans producerade de 96 miljoner Nm3 metan per år. Utsläppen uppgick till 1,5 procent av produktionen, totalt 1,4 miljoner Nm3 metan per år, vilket motsvarar 49 000 ton CO2-ekv. Den största utsläppskällan var rötresthanteringen. Läs mer i sammanställningen.

Sammanställning av metanmätningar