VA-infrastruktur

En bilväg genom en storstad. Växter och träd är planterade vid vägen för att kunna ta emot regnvatten.

VA-infrastruktur handlar om arbetet med ledningsnäten för distribution av dricksvatten och avledning av spill- och dagvatten. Sidorna berör både praktiska och strategiska aspekter av drift, teknik och branschstandarder. 

Med tanke på framtiden

Hållbar nyanläggning

Det är viktigt att materialet i de ledningar som anläggs nu är av hög kvalitet och att systemen utformas med tanke på framtida drift och underhåll. 

Hållbar nyanläggning
lämplig förnyelsestrategi

Drift, underhåll och förnyelse

En av de viktigaste VA-tekniska frågorna är hur de befintliga VA-ledningsnäten ska förnyas och i vilken takt, något som varje VA-organisation själva måste bedöma.

Drift, underhåll och förnyelse
Vattenrör som grävs ner i marken.

Svenskt Vatten tycker

Sveriges infrastruktur för dricksvatten och avlopp (VA) bedöms ha ett årligt investeringsbehov på 31 mdkr. Den årliga investeringstakten ligger runt 20 mdkr och år 2021 investerade VA-organisationerna 21 mdkr. Detta innebär en årligt återkommande underinvestering på cirka 10 mdkr och en växande investeringsskuld.

  • VA-taxorna i Sveriges kommuner behöver till 2040 i snitt fördubblas i dagens penningvärde.
  • Reglerna om balanskrav på tre år i Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) behöver ändras till minst tio år.
  • Fondering av medel måste tillåtas för både ny- och reinvesteringar.
  • Principen om att förorenaren ska betala måste tillämpas så att till exempel läkemedelsindustrin eller försvaret faktiskt är med och bidrar till rening eller sanering förorsakad av deras produkter eller verksamheter.
  • Fastighetsägare behöver bli skyldiga att bekosta och genomföra åtgärder för klimatanpassning på den egna fastigheten.
  • Ny och högre kompetens kommer att behövas för att en VA-organisation ska klara av inte bara drift utan också utveckling, digitalisering, planering och projektgenomförande. 
Stöd i planering

AI-verktyg för vattenledningsnät

Svenskt Vatten har tagit fram ett lättanvänt AI-verktyg för stöd i planering av framtida underhåll och förnyelse av vattenledningsnät. Alla kommunala VA-organisationer kan få gratis åtkomst till verktyget via VASS.

AI-verktyg