Internationellt arbete

EU-direktiv påverkar VA-branschen

Svenskt Vatten arbetar internationellt på nordisk och europeisk nivå för att stärka vattentjänstfrågornas position. Vi jobbar för att påverka politiken, myndigheter och internationella organ på både kort och lång sikt. Svenskt Vatten deltar också i det europeiska standardiseringsarbetet och i internationella forskningssammanhang.

Stora delar av vår miljölagstiftning beslutas av EU. EU-arbetet är därför oerhört viktigt att ta på allvar; att inte vara med och påverka redan från början kan medföra mycket kostsamma eller besvärliga krav som senare ska verkställas.

VA-branschen påverkas av många direktiv, exempelvis dricksvattendirektivet, avloppsdirektivet och ramdirektivet för vatten. Direktiven tvingar fram krav i svensk lagstiftning. Utöver direktiven finns EU-förordningar som ska följas utan att göras om till svensk lagstiftning.

 

 

Eftersom lagar numera ofta beslutas i Bryssel och Strasbourg, är det i praktiken regeringen som blir lagstiftare i Sverige genom sin plats i ministerrådet. Ministern har hälften av Sveriges beslutsmakt i EU. De svenska ledamöterna i EU-parlamentet har den andra hälften av beslutsmakten. När EU bereder förslag till beslut hörs även EU:s regionråd. EU-kommissionen har representation i Stockholm och Sveriges regering har detsamma i Bryssel.

Allt detta medför att Svenskt Vattens EU-arbete sker både i Sverige och på EU-nivå, ofta genom EurEau. För att bli starka i EurEau samverkar vi med våra nordiska vänner och andra som ser på sakfrågan på samma sätt som vi. EurEau har goda kontakter in i EU:s olika organ och beslutsprocesser.

Svenskt Vatten arbetar också direkt mot EU-kommissionens direktorat (till exempel för miljö eller klimat) och vid behov mot svenska EU-parlamentariker. 

Samarbetsorganisation

EurEau

Samarbetsorganisationen EurEau samlar de nationella föreningarna för allmän vattenförsörjning och avlopp. Med kontor i Bryssel, representerar EurEau europeiska VA-organisationer i 29 olika länder. Tillsammans erbjuder dessa VA-organisationer vattentjänster åt 400 miljoner människor och är arbetsplats åt en halv miljon anställda. 

I den europeiska samarbetsorganisationen EurEau deltar Svenskt Vatten tillsammans med 31 andra länder för att påverka de europeiska beslutsfattarna.

Det är sällan möjligt för oss och EurEau att medverka i kommissionens arbetsgrupper och expertgrupper för ett visst direktiv, men det är i dessa som sakkraven ofta mejslas fram i tidigt skede. Eftersom Sverige medverkar i grupperna genom personal från myndigheter, regeringskansli och andra institutioner, har Svenskt Vatten kontakt med dessa.

Besök eureau.org

Europastandarder

För att uppnå den fria rörligheten för varor och tjänster inom den europeiska gemenskapen, behövs en harmonisering av nationella myndighetsföreskrifter, standarder och viktiga bestämmelser på den tekniska sidan.

Handel underlättas genom harmonisering av tekniska krav som uttrycks i form av gemensam europastandard, så kallad CEN-norm. Traditionell nationell standard, till exempel svensk standard utgiven av SIS, kommer successivt att ersättas av europeiska normer.

Ibland genomförs tekniska funktionskrav i EU-direktiv genom CEN-standardisering. Sådana standarder är "mandaterade" efter överenskommelse med CEN om detta. De blir därmed lika bindande att följa som övrig lagtext. 

Normeringsarbetet bedrivs inom olika tekniska huvudkommittéer, TC:s (Technical Committees) som tillsätts av CEN. Inom byggfacket är ett 60-tal TC:s i verksamhet. Normeringen inom VA-området bedrivs främst inom TC 163 Sanitary Appliances, TC 164 Water Supply och TC 165 Wastewater Engineering. Allmän VA-försörjning faller inom TC 164 och TC 165.

nordisk arena för vattenfrågorna

NORDIWA

NORDIWA är ett nordiskt samarbete mellan DANVA, FIWA, Norsk Vann, Samorka och Svenskt Vatten. Genom att arbeta tillsammans främjar vi forskning och utveckling samt kunskapsutbyte grannländer emellan. NORDIWA:s övergripande fokus är en fortsatt hållbar och säker vattensektor i de nordiska länderna. 

Vartannat år arrangeras en dricksvattenkonferens och vartannat år är det avloppsfrågorna som står i centrum. Värdskapet  alternerar mellan de nordiska länderna. Härnäst väntar avloppskonferensen i Oslo 2025 och därefter står Sverige värd för dricksvattenkonferensen 2026. 

Läs mer om NORDIWA

Nyhetsbrev

Svenskt Vatten har flera digitala nyhetsbrev som berättar om vad som är på gång. Målgruppen är bland annat anställda och politiker i VA-organisationerna, forskare och företagspartners.

Läs mer om våra olika nyhetsbrev