-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Vind i seglen för Kranmärkt
Kranmärkt seglar vidare mot nya horisonter. Sedan i maj i år är Svenska Seglarförbundet anslutet till hållbarhetsmärkningen. Evenemangen Allsvenskan Segling och Women on Water har under årets gång seglats under Kranmärkt flagg. Totalt är det nu över 800 verksamheter och evenemang som anslutit sig till initiativet och ny mark, eller i vissa fall hav, bryts hela tiden. – För oss var det ett självklart steg mot mer hållbara evenemang, säger Isabelle Lindsten, kappseglings- och sponsoransvarig på Svenska Seglarförbundet.
Inte nog med att kranvatten är bättre för miljön, det är även det ekonomiska valet. Därför tog Göteborgs Stad Kretslopp och vatten initiativet till Kranmärkt redan 2015. Två år senare blev det en nationell hållbarhetsmärkning som drivs av Svenskt Vatten. En organisation som under året valt att kranmärka sina evenemang är Svenska Seglarförbundet. Med sina 324 anslutna medlemsklubbar har de möjlighet att göra stor skillnad för hållbar vattenanvändning och enligt Isabelle Lindsten var det en självklarhet att ansluta sig.
– Vatten är vårt element och vi värnar om det. Genom att kranmärka våra evenemang kan vi även inspirera våra medlemsklubbar, säger hon.
Inga konstigheter att övergå till kranvatten
För att bli Kranmärkt krävs det en säkerställning att inget buteljerat vatten säljs eller serveras inom verksamheten eller på evenemanget. I stället erbjuds besökare, deltagare och anställda kranvatten för att släcka törsten. Detta kan kräva sin planering, särskilt för evenemang som Allsvenskan Segling vars fyra deltävlingar utförs på olika platser med olika medlemsklubbar som turas om att inneha värdskapet. Enligt Isabelle var detta inget som ställde till det – tvärtom, klubbarna såg det som ett självklart initiativ.
– För många arrangörer är det inget svårt steg att ta, säger hon.
Inför den första deltävlingen i Allsvenskan gick förbundet ut med beskedet i sina sociala medier och reaktionerna både där och på plats var positiva. För deltagarna själva föll det sig naturligt med kranmärkningen. Att ha med en vattenflaska att fylla upp är vanligt bland seglarna.
– De flesta tycker att kranvatten är det bästa sättet att släcka törsten, det gäller bara som arrangör att visa var det går att fylla på sin vattenflaska, fortsätter Isabelle.
Hållbarhet som avgörande faktor
Den fördel med att kranmärka sig som Isabelle främst lyfter är hållbarhetsfrågan. Tillverkning och transporter av flaskvatten orsakar onödiga utsläpp och avfall. Jämför man med det lokalt producerade och ledningsdistribuerade kranvattnet är en liter flaskvatten 300 gånger så energikrävande som motsvarande mängd dricksvatten ur kran. Många bäckar små kan som bekant göra en stor å, och genom att kranmärka sin verksamhet kan andra inspireras att göra detsamma. Från Svenska Seglarförbundets sida fortsätter arbetet med märkningen.
– Vi kommer jobba vidare även under nästa säsong och förhoppningsvis inkludera fler evenemang, avslutar Isabelle.
Är du intresserad av att kranmärka din verksamhet eller ett evenemang? På Kranmärkt.se finns mer information om hur du går till väga.