Vattenhushållning kräver större insatser i Livsmedelsstrategi 2.0 för en konkurrenskraftig livsmedelskedja

Regeringen har nyligen presenterat Livsmedelsstrategi 2.0, en uppdaterad strategi som syftar till att stärka Sveriges livsmedelskedja och öka den nationella livsmedelsproduktionen. Strategin tar sikte mot 2030 och omfattar enligt regeringen hela livsmedelskedjan. Trots detta saknas viktiga åtgärder för att inkludera dricksvattenleverantörer i strategin, vilket väcker oro hos Svenskt Vatten.

Den 21 mars 2025 presenterade regeringen Livsmedelsstrategi 2.0, en uppdaterad strategi som syftar till att stärka hela livsmedelskedjans konkurrenskraft och öka den svenska livsmedelsproduktionen. Vattenhushållning är en viktig faktor för att kunna öka livsmedelsproduktionen, som i sammanhanget inte bara handlar om att anpassa sig till klimatförändringar utan också om att hantera den ökande konkurrensen om vattenresurser.

Regeringen har inom ramen för strategin gett Jordbruksverket i uppdrag att under perioden 2025–2030 bidra till ökad livsmedelsproduktion genom att förbättra jordbrukets vattenhushållning på kort och lång sikt. Uppdraget innefattar bland annat att sprida information, kunskap och goda exempel gällande jordbrukets vattenhushållning till lantbrukare och entreprenörer samt att identifiera behov av forskning och innovation relaterat till jordbrukets vattenhushållning. Svenskt Vatten anser att fler aspekter kring vattenhushållning behöver belysas i strategin.

Med anledning av detta har Svenskt Vatten skrivit till landsbygdsminister Peter Kullgren för att påtala att den konkurrens om vattnet som finns mellan primärproduktion, förädlingsindustri, samhällsinstitutioner och privata hushåll behöver omhändertas inom ramen för Livsmedelsstrategi 2.0. Detta för att säkerställa att det vatten som finns räcker till alla ändamål, i alla delar av landet. Fler aktörer än jordbruket behöver också beaktas i strategin för att skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja.

– Det är beklagligt att regeringen i Livsmedelsstrategi 2.0 inte tar hänsyn till ett bredare behov av vatten än det jordbruket har. Konkurrensen om råvattnet har ökat, och fortsätter att göra det, vilket definitivt skapar allt större behov av avvägningar gällande fördelning av befintliga vattenresurser, säger Sandra Strandh, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten betonar också att det är viktigt att livsmedelsindustrin genomför insatser för att värna om vattenresurserna. En robust livsmedels- och dricksvattenförsörjning över tid kräver att alla aktörer i samhället samarbetar och tar ansvar för att säkerställa att vattenresurserna räcker till alla behov.

Här kan du läsa Svenskt Vattens brev till Peter Kullgren