VA-branschen får deltagare i Klimatanpassningsutredningens expertgrupp

I april 2025 ska en särskild utredare presentera hur det svenska samhället kan bli bättre rustat för klimatförändringarnas effekter. Arbetet inom Klimatanpassningsutredningen påbörjades redan i maj, nu står det klart att Svenskt Vatten får en deltagare i expertgruppen. Det är Ulf Thysell, strateg klimatanpassning och civil beredskap, som blivit förordnad rollen. Han ser fram emot att dela med sig av VA-sektorns perspektiv och assistera utredningssekretariatet i det fortsatta arbetet.

– Utredningen gäller frågor vi i VA-Sverige har arbetat med länge och branschen har en viktig roll i klimatanpassningsarbetet. Samtidigt har vi länge lyft att det inte är en VA-fråga, det är en samhällsplaneringsfråga och vi måste arbeta och samverka brett för att lyckas, säger Ulf. 

Klimatanpassning står i fokus för en särskild utredning som löper fram till nästa vår. Syftet är att analysera och vid behov föreslå ny eller anpassad lagstiftning för att effektiva klimatanpassningsåtgärder ska kunna genomföras. Utredaren ska även identifiera möjliga finansieringsmodeller för att långsiktigt fördela kostnaderna mellan de aktörer som drar nytta av klimatanpassningsåtgärden. En identifierad aktör på området är de kommunala VA-organisationerna och därför har Svenskt Vattens strateg Ulf Thysell förordnats en roll i utredningens expertgrupp.

Hur arbetet fortlöper kommer vi att få tillfälle att återkomma till framöver. Redan nu finns det dock möjlighet att lyssna på sekreterarna från utredningen som medverkar när Klimatanpassningsnätverket har en digital träff den 22 oktober. Mer information om det hittar du här.