-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
VA-branschen behöver undantag för ränteavdragsbegränsning
Svenskt Vatten uppmanar regeringen att införa ett infrastrukturundantag för ränteavdragsbegränsningen. Nuvarande lagstiftning missgynnar kommuner med VA-ägande i bolagsform, vilket strider mot principen om kostnadsneutralitet. För att säkerställa rättvisa villkor och stödja branschens investeringsbehov krävs en översyn av regelverket, det skriver vi i vårt remissvar på SOU 2024:37.
Det är en del av det kommunala självstyret att kommunen själv får avgöra vilken organisationsform som ska gälla för VA-verksamheten. Lagstiftningen har som avsikt att kommunernas val av organisationsform ska vara kostnadsneutral. Den nuvarande ordningen kring ränteavdrag skapar dock en orättvisa. VA-ägande i bolagsform inom kommuner missgynnas, medan VA-infrastruktur som ägs av kommuner eller kommunalförbund inte påverkas negativt skattemässigt.
Att driva kommunal verksamhet i bolagsform har länge varit ett framgångsrikt sätt att uppfylla olika samhällsuppdrag, inklusive VA-verksamheten. Detta är ett grundläggande inslag i det kommunala självstyret och det är upp till varje kommun att välja den form som är mest ändamålsenlig och effektiv. Den nuvarande ordningen innebär en negativ särbehandling som inskränker det kommunala självstyrets möjligheter.
– Med VA-branschens stora investeringsbehov, där lånefinansiering ofta är nödvändigt, är det viktigt att regeringen ser över regelverket för att förbättra möjligheten till ränteavdrag för de kommuner som äger VA-infrastrukturen i bolagsform, säger Henrik Wingfors, enhetschef Vattentjänstenheten, som har samordnat Svenskt Vattens remissvar.