VA-beredskapsutredningens förslag kan stärka branschen

Möjlighet till fondering för framtida investeringar och stöd för kommunsamverkan är två av förslagen i regeringens utredning som presenterades på måndagen.

Den över 500 sidor långa utredningen är en bra genomgång av läget i VA-Sverige. Utredarna har under utredningstiden rest runt och träffat många VA-organisationer och andra intressenter. Resultatet är ett helhetsgrepp om branschen och konstaterandet att om en organisation ska fungera i kristid måste den också fungera under normala förhållanden.

– VA-beredskapsutredningen är ett viktigt steg mot att skapa en robust och hållbar VA-infrastruktur i Sverige. Generellt sett välkomnar vi en tydligare kravbild, lika viktigt är att det medföljer morötter, incitament och förutsättningar att nå denna. Vi kommer även att arbeta för att VA-organisationerna får det stöd de behöver för att möta de nya krav som ställs, säger Pär Dalhielm, Svenskt Vattens vd.  

Utredningen är omfattande men det finns specifika aspekter som vi anser vara av särskild vikt för VA-organisationerna.  

Samverkan mellan kommuner

Utredningen befäster att kommuner ska samarbeta om det krävs för att uppfylla kraven i vattentjänstlagen. Staten föreslås bidra med finansiellt stöd, initialt för att kommuner ska utreda samverkan och därefter startstöd för att kicka igång samarbete. Vi ser detta som ett steg i rätt riktning. Organisationer över kommungränser är nödvändigt för att lösa de utmaningar vi står inför.  

Fonderingsmöjligheter/finansiering och stöd till kommunerna

Vi ser, precis som utredningen, ett stort behov av stöd till kommunerna i finansiella frågor kopplat till VA. Förslaget att förenkla så att medel kan avsättas till en fond för framtida investeringar (idag endast nyinvesteringar) är också ett välkommet steg i rätt riktning för att säkerställa långsiktig hållbarhet.  

Kommunal beredskapsplanering och samordning

Utredningen föreslår att varje kommun ska ha en beredskapsplan för vatten och avlopp med prioriteringar och anpassningar som är specifika för de lokala förhållandena. Detta ska ske i samråd med länsstyrelsen.  

Svenskt Vatten anser, liksom utredningen, att god planering är grundläggande för att öka sin beredskapsförmåga. En sådan plan måste ta sikte på nytta och inte administration, Vi ser därför fram emot att stödja myndigheterna i framtagandet av föreskrifter och vägledning för en sådan plan.

Skydd av vattentäkter och långsiktigt förnyelsearbete

Utredningen konstaterar att det behövser avsättas tillräckliga resurser för att vattenskyddsområden ska skapas för både befintliga och framtida vattentäkter, vilket är avgörande för dricksvattenförsörjningen. Svenskt Vatten håller med, men det är viktigt att arbetet även innefattar översyn av nu rådande arbets- och myndighetsprocesser, som behöver effektiviseras. Svenskt Vatten stödjer även de föreslagna etappmålen om att samtliga kommuner senast 2030 ska ha kartlagt och påbörjat förnyelsearbetet av VA-infrastrukturen, samt att förnyelsetakten för VA-ledningar ska öka till 1 procent senast 2040. Ett mål som behöver revideras när fler VA-organisationer tagit fram långsiktiga förnyelseplaner i enlighet med vår publikation P116 Förnyelseplanering av VA-ledningsnät. 

Klimatanpassning och civilt försvar

Förslaget till ett nationellt investeringsprogram är ett positivt initiativ för att möta de utmaningar vi står inför. Vi stödjer utredningens förslag och betonar att dessa medel inte bör omfördelas från de investeringar som rör civilt försvar och som finansieras inom de program som redan byggs upp för detta ändamål. Samtidigt vill vi se en tydlig gränsdragning mellan vad som är VA-organisationens ansvar och vad som bör finansieras nationellt.

Utredningen är omfattande och innehåller flera välgrundade förslag och många möjligheter att arbeta vidare med. Men det är en sak som fortfarande fattas och som heller inte fanns med i kommittédirektivet, anser Svenskt Vatten.  

– Finansieringsfrågan måste få en särskild utredning och lösning. Nästa steg måste därför vara en separat och grundlig utredning kring finansieringen av de kommunala vattentjänsterna, Vi måste komma åt dessa på strukturellnivå avseende växande låneskulder, ränterisker och enorma avgiftsskillnader mellan Sveriges kommuner, säger Pär.

På regeringens hemsida kan du ladda ned hela utredningen Ökad va-beredskap - Regeringen.se. Där hittar du också regeringens pressmeddelande om utredningen: Utredning föreslår förändringar för att säkerställa leverans av dricks- och avloppsvatten - Regeringen.se.