Ukrainsk delegation på besök hos Svenskt Vatten för att stärka VA-samarbetet

Svenskt Vatten välkomnar en delegation från Ukraina med tolv representanter från Lviv. Besöket är en del av en större satsning, finansierad av Svenska institutet, som syftar till att främja samarbetet inom VA-sektorn mellan Ukraina, Sverige och Polen.

Projektet stöttar Ukraina i arbetet med att förbereda sig för ett eventuellt framtida EU-medlemskap, där en fungerande och hållbar VA-infrastruktur är en viktig del. Under året har projektgruppen hållit i fem workshops, där VA-experter från Sverige och Polen bidragit med talare. Fokus har varit att hitta lösningar för att minska belastningen på floden Wisła, som rinner genom Polen och vidare ut i Östersjön. Det har bland annat diskuterats hur VA-systemen i Polen och Sverige är organiserade samt hur EU-lagstiftning har implementerats.

Under besöket i Stockholm deltar delegationen i ytterligare samtal och presentationer samt gör studiebesök på flera svenska reningsverk.  

– Det är viktigt att vi delar med oss av våra erfarenheter. Det handlar också om att vi får tillbaka värdefull kunskap från våra kollegor. Genom att samarbeta med Ukraina och Polen kan vi alla bidra till att utveckla hållbara VA-lösningar som möter både dagens och framtidens utmaningar, säger Klara Westling, expert inom avlopp- och miljöfrågor på Svenskt Vatten, som träffat gruppen vid flera tillfällen.

Under första delen av veckan var delegationen i Polen för att få en djupare inblick i hur den polska VA-sektorn arbetar med hållbarhet, innovation och effektiv drift. Under onsdag och torsdag är delegationen i Stockholm. Delegationen har bland annat besökt reningsverk i båda länderna.