-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Svenskt Vatten svarar på förslag om undantag från miljöbalken för Försvarsmakten
Klimat- och näringslivsdepartementet har föreslagit en tidsbegränsad förordning som innebär att vissa av Försvarsmaktens verksamheter ska kunna utökas och ändras utan att genomgå en miljöprövning. I stället ska det vara tillräckligt att Försvarsmakten anmäler ändringen. Förslaget gäller befintliga flygplatser, anläggningar för lagring och annan hantering av kemiska produkter och skjutfält som bedrivs av Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Försvarets materielverk. Lina Österberg är senior miljöjurist på Svenskt Vatten och menar att detta riskerar att ske på bekostnad av dricksvattenkvalitén i Sverige.
– Vi förstår att det militära försvaret behöver förutsättningar för att snabbt utöka sin verksamhet under rådande säkerhetspolitiska läge. Men vi anser samtidigt att detta inte ska ske på ett sätt som kan leda till ökade utsläpp av farliga ämnen till vattenförekomster. Detta gäller särskilt när utsläppen och dess effekter är irreversibla, säger Lina.
För att snabba på processerna för Försvarsmaktens ärenden enligt miljöbalken har klimat- och näringslivsdepartementet föreslagit en tillfällig förordning. Enligt den kan Försvarsmaktens verksamheter ändras efter anmälan. Från Svenskt Vattens sida menar vi att det är orimligt att verksamheter som kan orsaka olägenheter för människors hälsa och miljön ska få öka i omfattning utan att tillståndsprövas. Särskilt om effekterna på hälsa och miljö inte kan återställas. I stället bör prövningsmyndigheterna få tillräckliga resurser för att skyndsamt hantera Försvarsmaktens tillståndsansökningar enligt ordinarie regelverk.
Vi anser att det är orimligt att kommunala dricksvattenproducenter ska riskera skadestånd och tvingas driva skadeståndsmål mot, i detta fall, Försvarsmakten om de villkorslöst tillåts att förorena dricksvattentäkter. Vi menar att fullt ansvar för skador och föroreningar ska ligga hos förorenaren.