-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Stort medialt intresse för ökande bräddningar
Klimatförändringarna leder till allt fler tillfällen med kraftig nederbörd. Detta, i kombination med stora investeringsbehov i ledningsnätet, bidrog under fjolåret till ökande bräddningar. Det visar Svenskt Vattens kommande driftrapport. Under sommaren har de ökande bräddningarna även blivit en följetong i media. – Under sommaren har vi sett badförbud på många platser runt om i landet, något som väckt medias intresse i samband med att samma fråga varit aktuell under OS i Paris, säger Erik Karlsson, strateg för ledningsnät och tillgångsförvaltning.
Semesterperiodens nederbördsmängder sätter årligen tonen för hur VA-branschen syns i media. Därför var vi nog många som ställde oss frågan kring vad som skulle dominera på löpsedlarna i juli och augusti – torka eller skyfall? Svaret blev det sistnämnda, eller åtminstone följderna av skyfallsliknande regn.
Redan i början av juli publicerades Svenskt Vattens debattartikel rörande bristen på översvämningsplaner och i augusti formligen svämmade media över av artiklar rörande bräddningar. SVT uppmärksammade problematiken med åldrande ledningsnät, investeringsbehov samt bristen på helhetsansvar för svensk vatteninfrastruktur, samtidigt som man lyfte sin undersökning om ökande bräddningar. Fram till 50-talet byggdes kombinerade ledningsnät, vilka bidrar till högre volymer som bräddas. I takt med att dessa ledningar byts ut till separerade ledningsnät skiljs avlopps- och dagvatten åt. Även från Svenskt Vattens sida har vi uppmärksammat att nödutsläppen ökat. Erik Karlsson arbetar med Svenskt Vattens årliga driftrapport och sammanställningar från tidigare års statistik inrapporterad i VASS visar en bräddningsvolym strax över en procent av total volym avloppsvatten. Årets inrapportering tyder på att detta ökat.
– Preliminärt ser det ut som vi har ökad bräddningsvolym, exakt hur siffrorna ser ut får vi återkomma till i den färdiga driftrapporten, förklarar han.