-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Säkerhet och beredskap i centrum på VA-juridiskt forum 2024
Vi påminns dagligen om vikten av att säkra vattenresursen. Särskilt i en tid där omvärlden växer sig alltmer osäker och såväl väpnade konflikter som informationskrig pågår på flera platser i världen. Samtidigt som drygt 180 deltagare samlades för årets VA-juridiskt forum pågår väpnade konflikter runtom i världen och det speglades även inne på forumets scen. Förutom ett programblock dedikerat till säkerhetsfrågorna genomsyrade de övriga delar av konferensens program.
Precis som i fjol utgjorde Stockholms inlopp kuliss när VA-juridiskt forum var tillbaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka. Programmet var i stor utsträckning utformat efter önskemål som kom in under fjolårets forum. Under tisdagen bjöds deltagarna på nyheter på den VA-juridiska fronten, däribland rapporter från två statliga utredningar och senaste nytt från PFAS-processerna, och, som sagt, ett omfattande grepp om säkerhetsfrågorna. Det råder knappast någon tvekan om att beredskapsfrågorna seglat upp som en av branschens viktigaste. Vattenresursen har blivit en måltavla för desinformation och otillbörlig informationspåverkan, förklarade Jerker Sundstrand, senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar. Bland annat delade han tydliga exempel på hur Ryssland använt vatten som ett vapen i sitt informationskrig mot Ukraina.
– Vatten är en livsviktig resurs som blir en sårbarhet när det kommer till att sprida rykten och desinformation, berättade Jerker.
Samtidigt ska arbetet med säkerhet och civil beredskap bedrivas parallellt med VA-organisationernas huvuduppdrag, att säkerställa tillgång till rent dricksvatten och fungerande avlopp för sina kunder. I många fall innebär detta att kunna skilja på den egna rollen i det svenska totalförsvaret och vikten av att upprätthålla rådande principer. Björn Gullefors, jurist på Uppsala Vatten och Avfall, fanns på plats för att prata om sin organisations pågående stämning av Försvarsmakten. Han var noga med att påpeka att man kan vara en del av den civila beredskapen och samtidigt verka för att förorenaren ska betala för sina utsläpp – även om den förorenaren är det svenska försvaret.
– Det är inte oförenligt med att vara i konflikt med Försvarsmakten även i dessa oroliga tider, förklarade han.
Med sikte på Bryssel
Onsdagen i sin tur bjöd på en tur till maktens korridorer när EU-frågornas betydelse belystes och sedan knöts säcken ihop med ett VA-juridiskt smörgåsbord där VA-taxan var en av huvudrätterna. Svenskt Vattens Anders Finnson och Pyry Niemi delade med sig av det fortsatta påverkansarbetet i Bryssel, där fortsatta möten med svenska Europaparlamentariker och stora seminarier ingår i planerna. Även de senaste årens stora EU-direktiv fick en genomlysning.