-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Nytt utbildningsformat ger tillfälle att fördjupa sig i tydliga sakfrågor
Det finns en stor efterfrågan på VA-juridikkurser för tillfället. Grundkursen i lagen om allmänna vattentjänster är fullbokad månader i förväg och under våren går dessutom VA-juridiken i bräschen för ett nytt utbildningsformat – mikroutbildningar! Redan i slutet av mars är dags för en fördjupande förmiddagskurs med fokus på kommunala användningsföreskrifter. Utbildningen bygger på publikationen P94 som ersätter den äldre publikationen ABVA 07.
–Det ska bli spännande att djupdyka i ett specifikt ämne under en begränsad tid och naturligtvis att träffa medlemmarna för att bolla deras frågor, säger Maria Holmgren, senior miljöjurist på Svenskt Vatten och en av två lärare på kursen.
Under våren lanserar vi på Svenskt Vatten ett nytt utbildningsformat. Vi har valt att kalla det nya formatet för mikroutbildningar och syftet är att kunna fokusera helt på ett avgränsat område under ett par intensiva timmar. En av de två första utbildningarna som släpps är inriktad på VA-juridik, närmare bestämt publikationen P94 Kommunala föreskrifter om användningen av den allmänna VA-anläggningen. Den leds av Svenskt Vattens två miljöjurister – Maria Holmgren och Lina Österberg. De ser båda ett stort behov av att kunna fördjupa kunskapen i ett tydligt avgränsat sakområde.
– Grundkursen i lagen om allmänna vattentjänster ger deltagarna helheten, men vi har sett att medlemmarna efterfrågar att gå riktigt på djupet i vissa frågor. Mikroutbildningarna låter oss komma åt svårare knutar som ska lösas upp utan att det kräver en längre kurs som kostar lite mer – inte minst i form av tid, säger Lina.
Fokuserar på förståelse och användning av viktig publikation
I fjol gjordes en större revidering av P94 och under mikroutbildningen kommer deltagarna att få en genomgång i de största och viktigaste nyheterna, samt vad man ska tänka på när föreskrifterna ska antas och tillämpas.
– För den kommun som ska anta nya föreskrifter blir den här utbildningen en genväg. I stället för att behöva sitta själva med underlaget kan man få många insikter och stöd på vägen, förklarar Lina.
Hon och Maria är tydliga med att de uppmanar alla att anta de uppdaterade förslagen till föreskrifter och där kan kursen vara ett viktigt hjälpmedel. Därför ser de också att den har en bred målgrupp.
– Många kan ha nytta av att gå utbildningen. Användningsföreskrifterna är mycket centrala för VA-organisationernas arbete. Det här tillfället passar både för VA-chefer och medarbetare som har kontakter med kunder, säger Maria.
Utöver mikroutbildningen fortsätter vi att ge grundkursen i Lagen om allmänna vattentjänster under våren. I höst väntar dessutom ytterligare fokusområden under nya mikroutbildningar och den efterlängtade VA-juridiska konferensen i Stockholm den 2–3 december.