Ny nordisk rapport om producentansvaret i nya avloppsdirektivet

Hur ska hanteringen av kostnaderna under producentansvaret för avancerad rening fungera i praktiken? Det är frågan som de nordiska branschorganisationerna för vatten och avlopp nu ger svar på i en gemensam rapport. Målet är att vägleda beslutsfattare och branschaktörer när EU:s nya avloppsdirektiv ska omsättas i verkligheten.

Nu släpper de nordiska branschorganisationerna en gemensam rapport om producentansvaret enligt det nya avloppsdirektivet. Bakom rapporten står DANVA, FIWA, Norsk Vann och Svenskt Vatten, i nära samarbete med Deloitte Danmark. Syftet är att skapa en gemensam grund för beslut och förhandlingar när det nya EU-direktivet ska genomföras i medlemsländerna. Rapporten vänder sig till beslutsfattare, tillsynsmyndigheter och branschföreträdare.

Rapporten förklarar vad som avses med ”full kostnad” i samband med producentansvaret, det vill säga alla direkta och indirekta kostnader kopplade till utveckling, byggnation, drift och uppföljning av avancerad rening. Metodiken bygger på principer för internprissättning – särskilt cost-plus-modellen – som är etablerade inom både energisektorn och avfallsbranschen. Det innebär att producenterna inte betalar mer än vad det faktiskt kostar, men inte heller mindre.

För att kunna fördela kostnaderna rättvist mellan producenter och VA-organisationer diskuterar rapporten två huvudsakliga modeller: en som utgår från faktiska kostnader på lokal nivå och en som utgår från schablonvärden på sektorsnivå. Båda modellerna har sina styrkor och svagheter. Rapporten föreslår därför en balanserad diskussion om rättvisa, enkelhet och administrativ effektivitet vid val av modell.

Ta del av rapporten och det medföljande introduktionsbrevet