-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Möte och dialog stod i centrum på årets dricksvattenkonferens
VA-verksamhet kan inte bedrivas i ett vakuum. Lika självklart som mötet mellan Klarälven och Vänern är, bör också dialogen med andra aktörer som påverkar dricksvattenförsörjningen vara. Tyvärr kan vi inte ta den dialogen för givet. Det var en påminnelse som deltagarna på Nationella dricksvattenkonferensen i Karlstad mottog från flera talare – däribland Toini Sjöqvist från Karlshamn Energi. Planerna på ett nytt vattenverk i Karlshamn har avstannat, till stora delar på grund av faktorer utom bolagets kontroll.
– Vad som pågår för övrigt i kommunen och omvärlden är en otroligt viktig faktor, berättade Toini.
Med slående utsikt över Klarälven ligger Karlstad CCC. Där samlades under förra veckan ett rekordstort antal dricksvattenentusiaster för årets dricksvattenkonferens. Redan under det första förmiddagspasset där deltagarna hälsades välkomna till evenemanget blev det tydligt att möten, dialog, samverkan och sammanbindningar skulle bli centrala under de två konferensdagarna. Från Karlstad kommuns VA-avdelning fanns Victoria Hågland Sandborgh och Simon Viklund på plats och berättade om planerna på ett gemensamt VA-bolag för kommunerna Kil, Grums, Hammarö, Forshaga och Karlstad. Ett projekt som ställer höga krav på dialog och samverkan. Utredning pågår och planerad start är 1 januari 2027.
De var inte ensamma om att ingå i projekt som kräver samarbetsvilja. Flera talare lyfte vikten av dialog för att bäst kunna tillgodose kundernas behov och säkra en hållbar dricksvattenförsörjning. I ett exempel på hur akademin och praktiken kan verka i symbios delade Andreas Lindhe, Chalmers Tekniska Högskola och Kajsa Engblom, Kretslopp och Vatten, Göteborgs Stad, med sig av metoder för beslutsstöd. Kajsa berättade att deras främsta ledstjärna är att använda Göteborgs VA-kollektivs pengar på bästa sätt.
Återblick och reflektion kring genomförande av VA-projekt
En annan uppskattad programpunkt var en återblick till 2021 års dricksvattenkonferens och resultatet av de byggprojekt som presenterades där. Merparten av projekten dras med förseningar eller reviderade budgetar – inte sällan lades grunden för dessa redan i projekterings- eller upphandlingsfas där samverkan och dialog med externa parter är avgörande. Maria Hellblom från Östersunds kommun lyfte bland annat kompetensbehovet för genomförandet som en nyckelfaktor.
–Kompetensbehovet omfattar inte bara den egna organisationen, men det är svårt att ställa krav på erfarenhet hos en entreprenör, sa hon.
Bland dessa fanns Karlshamn Energis projekt för nytt vattenverk, där planerna grusats på grund av en rad omvärldsfaktorer. Toini Sjöqvist som är senior projektledare på bolaget lyfte fram tre viktiga aspekter för ett lyckat VA-projekt: kompetens, stabil organisation, och timing. Dessvärre går dessa aspekter inte att kontrollera till fullo, men i Karlshamn har nu dialog mellan VA-bolaget och kommunstyrelsen återigen påbörjats.
Beredskapsfrågor och separata spår
Onsdagseftermiddagen gick i beredskapsfrågornas tecken. Bland annat fanns Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), en av fyra statliga myndigheter med huvudsäte i Karlstad, på plats för att berätta om NIS2- och CER-direktiven samt kraven på motståndskraft inom den samhällsviktiga verksamheten. I korta ordalag rörde det sig om riskhantering, kontinuitetshantering, informations- och cybersäkerhet, och att hantera oönskade händelser. Även från MSB:s håll lyfte man vikten av dialog och betonade att de står redo för att besvara frågor.
Traditionsenligt gick torsdagsprogrammet i två separata spår, med fokus på dricksvattenkvalitet och krav respektive dricksvattenberedning, drift och övervakning. Avslutning skedde sedan i plenum med bland annat en inspirationsföreläsning av Malte Hallquist som fick stänga de två dagarna i Karlstad.