Material i kontakt med dricksvatten i blickfånget

Det nya dricksvattendirektivet ställer nya krav på material i kontakt med dricksvatten där regelverk på europeisk nivå håller på att tas fram. På dricksvattenkonferensen NORDIWA i Köpenhamn i september presenterades resultatet av flera studier kring material i kontakt med dricksvatten.

På den senaste NORDIWA-konferensen i Köpenhamn presenterades flera studier om material som kommer i kontakt med dricksvatten och deras potentiella hälsorisker. En av de mest uppmärksammade presentationerna kom från Lone Tang vid VIA University College i Danmark, som belyste hur PE-rör släpper ut hormonstörande monomerer. Studien visade att utsläppen kan minimeras genom specifika behandlings- och lagringsmetoder. Lagringsförhållanden som lagringstid, lock, temperatur, mikrobiella biofilmer och omgivande miljö påverkade monomerfrisättningen i efterföljande migrationstester. Lagring av PE-rör utomhus i 28 dagar, kortvarig exponering för trycksatt ånga eller uppvärmning till 75 ᵒC i 3 timmar utan lock verkade vara attraktiva förbehandlingsmetoder för att minimera migrering av monomerer från PE-rör till dricksvatten.

En annan intressant presentation hölls av Bo C. Christiansen från HOFOR (Köpenhamns VA-organisation) som presenterade nya betongrecept för reservoarer som minskar CO₂-påverkan utan att kompromissa med dricksvattenkvaliteten. Resultaten visade ingen oönskad migration av organiska föreningar, men däremot en ökning av migration från nickel och krom. Slutligen presenterade Luca Blanka Boncz från Kamstrup en studie om korrosion i mässingsflödesmätare och föreslog rostfritt stål som ett säkrare alternativ för att minimera metallutsläpp.

Dessa presentationer understryker vikten av fortsatt forskning på området för att säkerställa att material som används i dricksvattenförsörjningen inte äventyrar folkhälsan och uppfyller de kommande kraven om material i kontakt med dricksvatten enligt dricksvattendirektivet. Boverket kommer även att ta fram föreskrifter om material i kontakt med dricksvatten med stöd i ändringar i plan- och byggförordningen.

Svenskt Vatten har nyligen startat upp ett nytt nätverk för medlemmar som vill diskutera och byta erfarenheter kring frågor som rör material i kontakt med dricksvatten. Du som är intresserad av att delta i nätverket, kontakta Sandra Strandh.