-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Krav på tydligare ansvar för renare vatten
I en debattartikel i Dagens Medicin lyfter Helena Ramström, Björn Ericsson och Anders Finnson fram läkemedelsrester som ett allvarligt hot mot våra vattendrag. De föreslår att regionerna aktivt behöver välja mer miljövänliga alternativ och att läkemedelsföretag bör ta ansvar för redovisning av produkters miljöpåverkan. Med bättre information och samverkan kan vi minska föroreningen av vårt vatten och skydda både miljön och framtida generationer.
I Dagens Medicin skriver Helena Ramström (Region Stockholm), Björn Ericsson (Region Gävleborg) och Anders Finnson (Svenskt Vatten) om de miljöproblem som läkemedelsrester orsakar i våra vattendrag. De lyfter fram att regionerna redan börjat agera, bland annat genom att inte rekommendera läkemedel som diklofenak, ett ämne som klassas som särskilt förorenande, vid vanliga smärttillstånd. Miljövänligare alternativ finns tillgängliga och kan göra stor skillnad.
– Läkemedelsföretagen måste bli tydligare med att redovisa produkternas miljöpåverkan. Det skulle ge regionerna betydligt bättre möjligheter att ta med miljöaspekten i sitt arbete med rekommenderade läkemedel, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.
Debattörerna framhåller att samarbete mellan regioner, företag och experter är nödvändigt för att skydda vår vattenmiljö.
Läs hela debattartikeln i Dagens Medicin.
Läs mer i Svenskt Vattens rapport ReningsVÄRK - Läkemedelsrester i vår gemensamma vattenmiljö.