-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Kompetensförsörjning på Region Gotland: ”Vi måste säkra kompetens på fler sätt”
Med litet befolkningsunderlag och många verk spridda över stor yta är Gotland en unik plats att bedriva VA-verksamhet på. De specifika förutsättningarna gör att kompetensförsörjningen kan bli en rejäl utmaning som kräver nya vägar. För Region Gotland innebär det att man satsar på samverkan, lokal förankring och nytänkande.
För att bemöta både nuvarande och framtida behov av kompetens arbetar Region Gotland aktivt med att utveckla sin kompetensförsörjning. För VA-avdelningen innebär det en vardag präglad av omvärldsbevakning, samverkan – och en rejäl dos kreativitet.
– Vi har stora pensionsavgångar framför oss, och vi ser att utbildningssystemet inte helt räcker till. Då måste vi hitta andra vägar att säkra den kompetens vi behöver, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, avdelningschef VA på Region Gotland.
Utbildning och återvändare nycklar till framgång
VA-verksamheten på Gotland täcker ett stort geografiskt område med många anläggningar och relativt få invånare. Det gör tillgången till rätt kompetens extra viktig – och ibland utmanande.
– Tidigare fanns en yrkeshögskoleutbildning för drift- och underhållstekniker här på ön, men den finns inte längre. Vi är i kontakt med både yrkeshögskolor och gymnasieskolor och besöker mässor runtom på Gotland, men vi hade såklart gärna sett att en sådan specialiserad utbildning fanns lokalt igen, menar Susanne.
Det finns en specifik målgrupp som de är måna om att nå genom besöken på mässor och samarbetet med olika skolor.
– Många gotlänningar utbildar sig till ingenjörer och vill gärna flytta hem igen. Därför jobbar vi aktivt för att nå dem i rätt tid.
Inspiration från andra branscher
Ett exempel på ett framgångsrikt initiativ kommer från ett lokalt bolag, som infört ett lärlingsprogram där personer med rätt egenskaper får en treårig kombinerad tjänst och teknisk utbildning. Den modellen väcker intresse även hos VA-avdelningen.
– Det är en smart lösning som verkligen fokuserar på individens potential. Det kan vara ett sätt att möta kompetensbehovet på nya sätt, säger Susanne.
Utmaningar som öppnar för brett sökande
Att Gotland har unika utmaningar är uppenbart. Utöver den geografiska och demografiska särställningen har ön även ett utsatt säkerhetsläge, något som måste vägas in vid rekryteringar. En del kandidater kan känna en utsatthet vid arbete inom samhällsviktig verksamhet i området. För att få ihop kompetensförsörjningen har VA-avdelningen breddat sina kompetensbeskrivningar och aktivt rekryterat från andra tekniska områden.
– Vi hade inte fått ihop bemanningen annars. Vi har till exempel personer utbildade inom molekylär biologi och ingenjörer med olika bakgrund som delar ett stort intresse för vatten och miljö. Det är ett sätt att tänka brett och samtidigt bygga upp VA-kompetens internt, förklarar Susanne.
Precis som många andra kommuner upplever Region Gotland att lönenivåerna kan vara svåra att matcha.
– Vi följer regionens riktlinjer, och det gör det inte alltid enkelt att konkurrera med andra arbetsgivare. Samtidigt är det en fantastisk plats att bo och jobba på – men man måste också vara beredd att flytta hit, avslutar Susanne.
Ett nätverk för strategisk kompetensförsörjning
Många av frågorna inom kompetensförsörjning delas av många svenska kommuner. Samtidigt har många, likt Gotland, sina unika förutsättningar att ta ställning till. Därför startar Svenskt Vatten nu ett nytt nätverk för strategisk kompetensförsörjning – ett forum för inspiration, gemensamt lärande och långsiktig utveckling.