-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Kompetensförsörjning i Nacka: ”Vi behöver våga rekrytera på potential”
Nacka Vatten och Avfall ser kompetensförsörjning som en strategisk framtidsfråga. Genom att aktivt arbeta med validering av existerande medarbetare och leta efter potential under rekrytering är utveckling och långsiktighet ledord för deras arbete. Samtidigt ser Mats Rostö, vd på bolaget, att det krävs ett krafttag från branschen – och inte minst från Svenskt Vattens sida, för att säkra framtidens kompetens inom VA-sektorn.
Att framtidssäkra kompetensen inom VA-sektorn kräver både mod och långsiktighet. På Nacka Vatten och Avfall har man sedan länge arbetat med att utveckla både interna och externa vägar för att locka rätt kompetens – och för att ta ansvar för hela branschens framtid.
– Vi behöver tänka bredare. Det räcker inte att bara anställa ”färdigbakade” personer. I stället måste vi bli bättre på att se potential, fylla kompetensluckor och utveckla människor över tid, säger Mats Rostö.
Utbildningsansvar och valideringsprojekt
Redan under sin tid på Gästrike Vatten började Mats engagera sig i frågan om hur VA-branschen kan arbeta mer strategiskt med kompetensförsörjning. Där tog det sig uttryck i utökade samarbeten med högskolor och yrkesutbildningar. I dag är det många som vill ha ”färdiga” medarbetare – men det är varken långsiktigt eller hållbart, menar Mats.
– Det är billigare och enklare på kort sikt, men det funkar inte i längden. Vi behöver bli bättre på att ta in människor med utvecklingspotential, och sedan ge dem förutsättningar att växa. Jag tycker att vi inom kommunala sektorn har ju ett utbildningsansvar. Det ska inte bara ligga på konsulter och entreprenörer, säger han.
Nacka Vatten och Avfall har också varit aktiva inom Sobonas arbete med utbildnings- och kompetensfrågor. Tillsammans med Omställningsfonden har man drivit ett valideringsprojekt som säkrar kompetensen hos befintliga medarbetare och stärker yrkesstoltheten. I år kommer två grupper bestående av medarbetare på bolaget att få sin yrkeskunskap validerad genom projektet.
Arbetet med validering sker utifrån den partsgemensamt framtagna nationella valideringsmodellen inom vatten och avlopp som i dagsläget innefattar åtta yrkesroller för validering. Det fina är att modellen är startklar och används av fler och fler bolag inom branschen.
Efterlyser krafttag från branschen
Med tanke på att Mats arbetat länge med kompetensfrågor ser han utmaningar för branschen. En av de största, menar han, är att branschen saknar ett strukturerat sätt att kartlägga framtida behov. Den kommunala sektorn består av komplexa organisationer och Mats ser ett behov av ett tydligare engagemang från branschens, och kanske framför allt Svenskt Vattens, håll.
– Det krävs krafttag för att få ett grepp om kompetensförsörjningen. Vi vet inte alltid vilken kompetens vi faktiskt behöver framöver. Här behöver branschorganisationer och akademi ta ett större ansvar. Vi borde kraftsamla kring en gemensam strategi för kompetensförsörjning – en guide för hur vi säkrar framtidens VA-kompetens.
Det Mats efterlyser är ett tydligare arbete med att ta fram konkreta verktyg. Som branschordförande i Sobona sitter han med i många diskussioner och han ser att en gemensam plattform skulle kunna ge branschen riktning. I det arbetet tror han att Svenskt Vatten behöver ta kommandot och visa att det här är en branschfråga. Det tror han dessutom kan fungera som en gnista för medlemmarna att engagera sig i vad han ser som en lösning på många framtida problem, där medarbetarna blir svaret snarare än frågan. Framtidens VA-organisation kommer fortfarande att lägga samma sorters rör – men arbetssätten och kompetensbehoven kan förändras. Här tror Mats att även valideringsmodellen kan vara ett viktigt verktyg för att fånga både förändringar i befintliga yrkesroller och även är anpassad för att lyfta in fler än de åtta som finns i dagsläget.
– Vad är framtidens kompetensförsörjning för oss? Jag tror att vi behöver tänka mer i termer av tillgångsförvaltning, teknik, hållbarhet och förmåga att hantera kundförväntningar. Kunder förväntar sig redan idag tydlig och snabb kommunikation, och vi ser att behovet kommer att öka i takt med att tekniken utvecklas. Information om driftstörningar och förändringar i tjänster förväntas vara lättillgänglig och aktuell. Vad kommer en framtida kund att tänka om oss? Det är en fråga vi måste ställa oss när vi formar våra organisationer, påpekar Mats.
Ett nätverk för strategiskt lärande
Frågorna som lyfts i Nacka delas av många inom VA-Sverige. Därför startar Svenskt Vatten nu ett nytt nätverk för strategisk kompetensförsörjning – ett forum för inspiration, gemensamt lärande och långsiktig utveckling.