Kommitté på turné för stärkt dialog om rörnätsfrågorna

Svenskt Vattens rörnätskommitté har nyligen inlett en turné runtom i Sverige för att träffa medlemsorganisationer och få direkt input kring rörnätsfrågor. Under mötena diskuteras aktuella utmaningar, vad medlemmarna behöver från Svenskt Vatten, samt hålls ett pass med särskilt fokus på vattenläckage. Den första träffen genomfördes i Luleå och därifrån tog kommittén bland annat med sig vikten av dialogen – både medlemmar emellan, och mellan kommitté, Svenskt Vatten och medlemmarna.

Rörnätskommittén inledde en serie träffar med rörnätsexperter från Svenskt Vattens medlemsorganisationer med att möta ett knippe Norrbottenkommuner i Luleå under förra veckan. Syftet är att besöka medlemmarna på, åtminstone relativ, hemmaplan och bilda sig en uppfattning om de utmaningar man står inför på rörnätsområdet. Ulrika Larsson är VA-strateg på Lumire och långvarig medlem i kommittén. Hon var en av företrädarna på plats under den första träffen och hon förklarade att det är viktigt att sträcka ut en hand till kommunerna.

– Vi har många medlemmar som inte har möjlighet att åka på större konferenser, då är det viktigt att vi i stället åker och träffar dem, förklarar hon.

Variation bland både deltagare och utmaningar

Under träffen i Luleå var det tolv deltagare från sex olika kommuner som deltog. Bland dessa fanns både VA-ingenjörer med ett utredningsperspektiv och praktiker med tydligt fokus på drift. Med andra ord var det ett brett spektrum av arbetsuppgifter som var representerat på träffen som bygger mycket på olika workshops. Ett tydligt huvudtema var vattenläckage. Programpunkterna inkluderade en internationell utblick med direktrapport om det senaste inom läckage från IWA-konferensen, presentation och arbete med en manual om läckage som låter medlemmarna göra en självskattning av sitt system och bygga en handlingsplan, samt praktiska exempel av vattenläckage. I Luleå stod Vakin för dessa exempel.

Utöver tonvikten på läckage poängterar Ulrika dock att huvudfokus är att lyssna på medlemmarna och förstå deras behov, vilket sedan kan vägas in i såväl kommitténs som Svenskt Vattens arbete.

– Det är en viktig dialog där vi får input på vad de behöver från Svenskt Vatten och vilka de stora utmaningarna är när det gäller rörnätsfrågor, säger hon.

Av samma anledning menar hon även att det är viktigt att turnén sträcker sig från Helsingborg i söder till Luleå i norr. Utmaningarna är helt enkelt så olika beroende på förutsättningarna för organisationen.

Turnétåget fortsätter

Turnén fortsätter nu med stopp i både norra och södra Sverige. Tanken är att verkligen få tillfälle att lyssna in både små och stora kommuner. Härnäst står Lycksele, Helsingborg och Sundsvall på tur.

– Dialogen känns viktig, att faktiskt mötas och prata om sina frågor, avslutar Ulrika.

Hon uppmanar även fler att använda sig av rörnätskommitténs resurser och expertis i sitt arbete.

Kvarvarande datum av turnén: 

Helsingborg den 14 oktober
Sundsvall den 17 oktober
Lidköping den 7 november
Katrineholm den 19 november

Anmälan görs via länkarna ovan.