Kommande steg i VA-beredskapsutredningen

VA-beredskapsutredningens expertgrupp har haft sitt sista möte. Nu väntar intensivt arbete för sekretariatet. I slutet av november presenteras nämligen slutbetänkandet och förhoppningen är att det innehåller flera konkreta förslag för att stärka VA-sektorns motståndskraft. När betänkandet har publicerats planerar vi på Svenskt Vatten att bjuda in medlemmarna till ytterligare dialog under början av nästa år.

Förra veckan sågs VA-beredskapsutredningens expertgrupp för sista gången. Då hölls det avslutande mötet med utredningssekretariatet som nu arbetar vidare med sin slutrapport. Det markerar ett nytt, avgörande steg i utredningen som ska identifiera utmaningar och föreslå åtgärder för att göra VA-sektorn mer motståndskraftig. Målet är att betänkandet ska publiceras den 29 november. Svenskt Vattens strateg för klimatanpassning och civil beredskap, Ulf Thysell, har deltagit som expert. Han ser med tillförsikt fram emot det kommande betänkandet.

– Nu när expertgruppen har haft sitt sista möte handlar det om att samla ihop allt och förbereda oss inför slutbetänkandet som ska komma senare i år. Snart börjar arbetet med att se till att förslagen omsätts i praktiken, säger han.

Dialog och kunskap 

Ulf poängterar att det under expertgruppsmötena har diskuterats en mängd olika förslag. När slutbetänkandet släpps kommer det formaliseras vilka av dessa som VA-branschen behöver ta ställning till. Svenskt Vatten planerar dels ett remissvar när det blir aktuellt, dels att hålla en nära dialog med medlemmarna.

– När vi väl har fått betänkandet planerar vi någon form av webbinarium för att informera våra medlemmar om förslagen och diskutera hur vi går vidare för att stärka VA-beredskapen framåt, menar Ulf.

Han betonar också att rapporten blir viktig för branschen. Inte minst som underlag för framtida beslut – och för VA-organisationerna blir det en ovärderlig källa framöver.

– Betänkandet kommer att bli en kunskapsbank för många av frågorna vi brottas med i branschen, och det kommer bli viktigt att ta sig tid att sätta sig in i alla förslagen när de presenteras, avslutar Ulf.

Förhoppningen är att utredningen kan bana väg för nya initiativ och investeringar som stärker VA-sektorns förmåga att hantera både akuta kriser och långsiktiga utmaningar. Betänkandet släpps den 29 november och vi fortsätter att bevaka utredningen framåt.