-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Innovativ kulvertlösning i Vallastaden – inspiration för framtidens VA-system
Den 18–19 mars samlas experter och beslutsfattare inom VA-branschen i Linköping för konferensen Rörnät & Klimat. En av talarna är Rasmus St Cyr, avdelningschef för investeringsprojekt, VA-ledningsnät på Tekniska Verken i Linköping, som kommer att berätta om stadens unika kulvertsystem – en lösning som väcker stort intresse både i Sverige och internationellt.
– Jag har noterat ett stort intresse för kulverten, vi får ofta förfrågningar om besök, både från kommuner i Sverige och från andra länder. Nu får vi tillfälle att följa upp, sju år efter bygget, och resonera kring hur det har gått och hur det fungerar, säger Rasmus.
Kulvertsystemet i Vallastaden, en stadsdel känd för sin innovativa och hållbara stadsplanering, samlar el, fiber, fjärrvärme, avlopp, vatten och sopsug i ett gemensamt kulvertsystem. Det ger bättre möjligheter till underhåll och smidig åtkomst till ledningarna, samtidigt som det möjliggör en tätare bebyggelse.
En idé som föddes ur innovation
Det unika kulvertsystemet har sin grund i en idé från Tekniska Verken, som växte fram i samband med en bomässa 2017.
– Jag tror att många inom VA, och kanske bredare än så, associerar Linköping med Vallastaden och bomässan 2017. När stadsdelen byggdes ville Tekniska Verken testa något nytt, och innovationsviljan var en av katalysatorerna till bygget av kulvertsystemet, berättar Rasmus.
Förutom viljan att utforska nya lösningar fanns även tekniska skäl bakom beslutet.
– Markförhållandena i området var sämre, så om man hade byggt traditionellt hade det resulterat i en mindre ravin. Dessutom ville man kunna bygga tätt och behövde få ner schaktsektioner för framtiden, förklarar han.
Kan inspirera fler att tänka nytt
Erfarenheterna från Vallastaden visar att alternativa lösningar kan spela en viktig roll i framtidens stadsutveckling.
– Det finns ingen anledning till att vi inte ska tänka nytt, vara innovativa och utvecklas. Allt ändras hela tiden, inte minst klimatet, vilket gör att vi behöver anpassa våra städer och hur vi planerar nya ledningsnät, säger Rasmus.
På Rörnät och Klimat kommer han att dela med sig av insikterna från projektet – både utmaningar och möjligheter.
– Dels ska det bli spännande att dela med sig av något vi gjort på hemmaplan och som vi är stolta över, dels ser jag fram emot att träffa gamla kollegor och bekanta i branschen.
Genom att lyfta lärdomarna från Vallastaden hoppas han kunna inspirera andra aktörer inom VA-branschen.
– Det behöver inte vara ett kulvertsystem, men konceptet eller tänket att gå på en ny idé och driva utvecklingen framåt kanske kan vara en inspirationskälla för några.
Vill du veta mer om hur kulvertsystemet fungerar i praktiken? Då är Rörnät & Klimat i Linköping den 18–19 mars en konferens du inte vill missa.