-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Innovationsmiljö för ett antibiotikasmart samhälle
Antibiotikaresistens är en av vår tids största samhällsutmaningar. En utmaning av den här omfattningen kräver insatser från alla delar av samhället. Genom innovationsmiljön Antibiotikasmart Sverige leder RISE och Folkhälsomyndigheten en kraftsamling för att förebygga antibiotikaresistens – och VA är en viktig del av lösningen.
Antibiotikasmart Sverige är ett nationellt initiativ startat av RISE och Folkhälsomyndigheten med sikte på att minska antibiotikaresistensen i samhället. Med fokus på minskad antibiotikaresistens samlar programmet aktörer från samhällsviktiga sektorer för att gemensamt arbeta mot visionen om ett antibiotikasmart samhälle. Inom initiativet får deltagande organisationer konkreta verktyg för att förbättra sitt arbete, möjlighet att diplomera sig och tillfälle att samverka med andra samhällssektorer. Just samverkan är en av de aspekter som Elin Flodin och Elin Kusoffsky, båda projektledare på RISE, lyfter fram som en av initiativets vägledande principer.
– Vi vill skapa en arena där olika typer av organisationer kan etablera relationer och fortsätta jobba tillsammans för att minska spridningen av antibiotika och resistenta bakterier till miljön, berättar Elin Flodin.
VA-verksamheter har viktig roll i arbetet mot antibiotikaresistens
Stor tonvikt inom initiativet ligger på samverkan mellan olika sektorer. Samtidigt finns det tydligt definierade kriterier för de olika områdena och för VA-sektorn, med sin nyckelroll i arbetet för ett antibiotikasmart Sverige, fokuserar de främst på motverkad spridning och uppströmsarbete.
– Det krävs en helhetssyn för att motverka spridningen av antibiotika i vår miljö. I det arbetet har VA-verksamheter en avgörande roll både genom att mäta och följa upp antibiotikainnehåll i utgående vatten, men också genom att stödja ett uppströmsarbete, fortsätter Elin Flodin.
Varje sektor blir med andra ord en viktig pusselbit i det stora pusslet. Verksamheter som ansluter sig och uppfyller kriterierna blir diplomerade som antibiotikasmarta – en extra morot för att kunna visa upp sitt aktiva arbete. Samtidigt är Elin tydlig med att kriterierna är utformade för att vara tillämpbara för olika stora organisationer. En nyckel har varit att inte ställa specifika reningskrav utan snarare rikta in sig på mätning och deltagande i olika kunskapsprojekt. Detta innebär att VA-organisationer, stora som små, kan bidra till att begränsa antibiotikautsläpp utan att behöva göra stora investeringar.
–Målet är att alla typer av VA-aktörer ska kunna delta och bidra, utan att reningskrav blir ett hinder, förklarar Elin Kusoffsky.
Stöd och verktyg för antibiotikaarbetet
Vikten av att minska och förebygga spridningen av resistenta mikroorganismer är välkänd. Trots det är det både komplicerat och tidskrävande att hitta rätt ände att börja i och ett tillvägagångssätt för arbetet. Det är något som Antibiotikasmart Sverige tagit fasta på och deltagande organisationer får därför både stöd och verktyg att såväl komma i gång med som utveckla sitt arbete.
–Det handlar om att veta var man ska börja och hur man på bästa sätt kan bidra, även utan avancerad teknik, säger Elin Kusoffsky.
Det är här kriterierna för diplomering kommer in i bilden. Elin Kusoffsky berättar att de inom initiativet arbetat med framtagandet av dem i närmare tre år. Nu när de är på plats underlättar de genom att sänka tröskeln för den organisation som vill börja arbeta med antibiotikafrågan. I stället för att behöva inleda en sådan process med att identifiera vilka områden man ska arbeta med och i vilken ände man ska börja finns det nu ett gediget underlag att utgå ifrån. Detta är något som flera VA-organisationer utnyttjar. Norrvatten blev nyligen diplomerade och Gästrike Vatten är på god väg att uppnå utmärkelsen.
– Det vi erbjuder är hjälp att få konkreta råd om var resurser ska sättas in och hur VA-verksamheten kan bidra till att minska spridningen av antibiotika. Dessutom får man en plattform att diskutera frågorna och utbyta kunskap med andra aktörer som också påverkas av den här utmaningen, menar Elin Kusoffsky.
För den som är nyfiken på Antibiotikasmart Sverige och hur man kan bli diplomerad antibiotikasmart verksamhet finns mer information på innovationsmiljöns webbplats. Dessutom kommer det bli dubbelt Elin på scenen under Nationella konferensen för avlopp & miljö (NAM) i januari. Där berättar de mer om initiativet och hur man som VA-verksamhet kan bidra till visionen om ett antibiotikasmart Sverige.