Höjda taxor nödvändiga för vatteninfrastrukturen

Höjningar av VA-taxan är återigen på löpsedlarna. I förra veckan släpptes den årliga Nils Holgersson-undersökningen och visade att de svenska kommunerna i genomsnitt höjer taxan med 13,9 procent. Samtidigt är höjningarna motiverade. I en intervju med TT förklarar Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm att underhållet av infrastrukturen för vatten och avlopp kräver högre avgifter – annars riskerar vi att vattenförsörjningen försämras.

– Om dagens låga förnyelsetakt kvarstår kommer hushåll och offentliga verksamheter uppleva fler driftstörningar och avbrott. Vi riskerar köpa oss ett problem vi inte behöver, säger han. 

Investeringar i svensk vatteninfrastruktur är absolut nödvändiga. För att kunna genomföra såväl nödvändigt underhållsarbete som nybyggnationer behöver därför Sveriges kommuner höja VA-taxan för invånarna. Enligt årets Nils Holgersson-undersökning har kommunerna uppmärksammat vikten av höjda avgifter, och bedömningen är att vi ser flera höjningar framåt. Det påtalar Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm i en intervju med TT som publicerats av flera medier under de senaste dagarna.

– Vi bedömer att det kommer att vara successiva höjningar framgent över hela landet, men det kommer att variera lokalt. En del kommuner har redan höjt och andra har det framför sig, förklarar han för TT.

Läs den fullständiga intervjun hos Svenska Dagbladet.