-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Frukterna av digitaliseringen kan fortfarande skördas inom VA-sektorn
Digitaliseringen inom VA-organisationerna i de nordiska länderna har kommit olika långt, och det är svårt att ge en heltäckande bild av nuläget. På dricksvattenkonferensen NORDIWA den 18–20 september 2024 i Köpenhamn behandlades flera presentationer om hur digitalisering kan användas inom VA-sektorn. Samtidigt noterades skillnader i hur organisationerna närmar sig cybersäkerhet.
För att framgångsrikt nyttja den fulla potentialen i digitalisering och AI inom VA är det avgörande att befintlig data görs tillgänglig och analyseras på nya sätt. Effektivisering och nytta uppnås när digitaliseringens utgångspunkt stöttar verksamhetens mål, exempelvis förbättrad vattenkvalitet, minskade läckage eller optimerad pumpdrift. Flera talare på NORDIWA i Köpenhamn, däribland Drammens kommun, betonade att digitalisering i första hand handlar om att stötta människor och verksamheter – tekniken är bara ett medel.
Ett intressant exempel kom från Århus, där en digital tvilling har utvecklats för att simulera hur olika förändringar påverkar verksamheten. Detta har kombinerats med ett "Living Lab" som fungerar som en plattform för att testa innovativa lösningar. Ett tydligt medskick från konferensen är vikten av att samarbeta med andra aktörer för att finna nya lösningar – alla goda idéer finns inte inom den egna organisationen.
Säkerhet och öppna data – en balansgång
Riinna Liikanen från FIWA (Finskt Vatten) berättade om hur de finska dricksvattenverken blivit mer restriktiva när det gäller studiebesök och mottagande av studenter. Ett antal intrång i vattenverk har ökat säkerhetsmedvetandet, och den finska inställningen påverkas också av det förändrade säkerhetsläget och närheten till Ryssland.
På NORDIWA framkom det att förhållningssätten till öppna data varierar mellan de nordiska länderna. Vissa organisationer delar data externt medan andra begränsar tillgången till en snävare krets med olika nivåer av användarbehörighet. Varje verksamhet måste själv göra en säkerhetsbedömning och vidta de åtgärder som krävs för att skydda sin data.
– Ett medskick på vägen är att en strategi för digitalisering och AI av VA-organisationens data också måste innehålla en strategi för cybersäkerhet,säger Birger Wallsten, dricksvattenexpert som också suttit i NORDIWAs programkommitté.
Nästa NORDIWA-dricksvattenkonferens äger rum i Stockholm 2026.