-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Framtidens plastledningar och brunnar börjar med rätt certifiering
Genom att använda certifierade plaströrsprodukter kan man minska sina driftstörningar, och ökad livslängd som håller nere kostnader. Certifieringen Nordic Poly Mark förenar nordisk tradition med moderna krav för att förenkla kravställning och uppföljning av plaströrsprodukter. Svenskt Vattens medlemmar har dessutom möjlighet att påverka certifieringsprocessen och bidra till framtidens produkter.
Vad skulle du säga om du blev inbjuden att tycka till om en kvalitetsmärkning för en produkt du senare ska beställa? Där du kan påverka vilka krav som ska ställas på produkter för att de ska certifieras och komma med önskemål om vilka produkter som ska granskas? Genom certifieringsorganisationen Nordic Poly Mark får VA-branschen möjlighet att tycka till om certifiering av plaströrsprodukter. I organisationen bakom kvalitetsmärkningen ingår bland annat branschföreningarna för VA-branschen i Sverige, Norge, Danmark och Finland och märkningen är framtagen i syfte att förena europeisk standardisering med nordisk konstruktionstradition och klimatförhållanden. Dessutom ingår både tillverkare och råvaruproducenter i organisationen.
Vill få synpunkter på certifieringen
Fredrik Johansson är VA-ingenjör på Stenungsunds kommun. Han sitter i arbetsgruppen för Nordic Poly Mark och arbetar därigenom direkt med certifieringen av plastledningar.
– Vi tar fram kravställningar på vad som ska testas för att man ska kunna få sätta märket Nordic Poly Mark på sin produkt. Testkraven tas fram efter europeisk standard, men i vissa fall har vi även tilläggskrav, berättar han.
Den senaste tiden har arbetet fokuserat på PE tryckrör och bland annat utvecklat en certifiering för materialet P100-RC. Framöver kommer fokus riktas på återvunnet material och Fredrik är tydlig med att han välkomnar synpunkter och återkoppling från Svenskt Vattens medlemmar. Han menar att VA-branschen måste utnyttja det faktum att vi erbjudits utrymme i certifieringsprocessen.
– Att vi aktivt får vara med och delta och ta fram kraven på certifieringen som beställare är ett privilegium. Det innebär också att vi kan komma med önskemål så vi ser gärna att medlemmar hör av sig med både avvikelser och önskemål på certifieringen. Vi är delaktiga och ska också utnyttja det, förklarar Fredrik.
Förebygg fel med certifiering
Att använda certifierade produkter, som de med Nordic Poly Mark, säkerställer hög kvalitet och säkerhet, lång livslängd, minskad miljöpåverkan och ekonomiska besparingar genom färre driftstörningar. Certifieringen garanterar att produkterna uppfyller europeiska och nordiska standarder. Dessutom är de anpassade för klimat- och markförhållanden i de nordiska länderna, och bidrar till standardiseringen i VA-sektorn. Enligt Fredrik finns det stora vinster i ett noggrant beställningsarbete.
– Min erfarenhet kring inköp av plastledningar säger mig att många fel och reklamationer hade undvikits om man letat efter kvalitetsmärkningen, säger han.
I AMA anläggning har certifieringen länge funnits med, under upphandling ska man alltså leta efter märkningen. Har produkten märket Nordic Poly Mark är den testad enligt nuvarande krav. Utöver det menar Fredrik också att uppföljningsarbetet är av yttersta vikt. Tyvärr saknas det ibland uppföljning av produkter som används i fält, vilket hade kunnat förebygga att saker går fel.
För den som är intresserad av rörnätsarbete och vill försäkra sig om att arbetet utförs korrekt finns det en rad resurser att tillgå. Svenskt Vatten erbjuder kurserna Rörnät introduktion och Rörnät diplom, och dessutom finns publikationerna P91, P92, P78 och P122 att köpa i Vattenbokhandeln.