Europeiska vattensektorns enighet i PFAS-frågan blev tydlig under generalförsamlingsmöte i Stockholm

I slutet av oktober möttes den europeiska organisationen för vatten- och avloppsföreningar, EurEau, i Stockholm. Förutom EU-medlemmar finns länder som Storbritannien och Ukraina representerade i organisationen, i år välkomnades även den isländska branschorganisationen Samorka välkomna för första gången. Svenskt Vatten stod värd för årets höstsession och samlade därför generalförsamlingen i den svenska huvudstaden. På agendan stod den gemensamma riktningen framåt, samt aktuella utmaningar som investeringsbehov, klimatanpassning och PFAS.

Europaparlamentet har en ny sammansättning. Sedan EU-valet i juni har det tagit sin form och nu är det dags att hitta de bästa vägarna in för vattenfrågorna. Mot den bakgrunden träffades EurEau:s generalförsamling för sin höstsession, i mångt och mycket för att hitta rätt politiskt narrativ för sina gemensamma budskap. Trots att nya politiker med egna prioriteringar tagit plats i parlamentet har verkligheten för VA-sektorn inte förändrats och många av de utmaningar som diskuterades under samlingen var bekanta – däribland investeringsbehov, klimatanpassning och PFAS.

Investeringsbehoven har diskuterats i svensk kontext i hög utsträckning, men det är en utmaning för i stort sett alla länder. Vad som däremot skiljer sig åt är reglering av branschens finansiering. Till skillnad från den svenska modellen, där finansieringsramar sätts av kommunala beslutsfattare, har flera av de andra medlemmarna i EurEau en nationell myndighet som ansvarar för finansiering och taxemodell. Flera olika modeller presenterades inför generalförsamlingen.

En annan högaktuell fråga är PFAS och hur det förorenar råvatten som ska renas till dricksvatten. Med stöd av EU:s nya dricksvattendirektiv har alla länder satt reningskrav på PFAS i dricksvatten. Men PFAS finns inte bara i råvatten. Ett brett begränsningsförbud på EU-nivå måste till för att detta miljöproblem ska kunna minska.

– Att driva på och få ett ambitiöst och så heltäckande PFAS-förbud som möjligt på plats är en av Jessica Roswalls viktigaste uppgifter som tilltänkt kommissionär för miljöfrågor, vattenresiliens och cirkulär ekonomi, säger Henrik Wingfors, enhetschef för Svenskt Vattens vattentjänstenhet.

Medan Pär Dalhielm innehar ordförandeposten är det Henrik som sitter på Svenskt Vattens plats i generalförsamlingen.