-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Europas främsta experter levererar unika insikter om källsorterat avlopp
För tio år sedan var det främst en framtidsdröm, nu är källsorterande avlopp en högst existerande verklighet. Flera städer i Europa har fungerande projektområden där källsorterat avlopp används och under Source Separated Sanitation Summit 2025 är det dags att byta erfarenheter med varandra. På plats finns Europas samlade expertis och konferensen är helt och hållet inriktad på praktiska erfarenheter.
– Vi har samlat talare med praktiska erfarenheter från olika städer i Europa. Konferensen blir ett tillfälle att avrapportera och dela med sig av hur det fungerar i verkligheten, säger Hamse Kjaerstadius, utvecklingsingenjör på NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp med erfarenhet av källsorterat avlopp från området Oceanhamnen i Helsingborg.
Konferenser om källsorterat avlopp arrangeras inte ofta. Senast det begav sig var för tio år sedan och den 11–13 juni går Source Separated Sanitation Summit av stapeln i Helsingborg. De båda tillfällena är direkt relaterade till varandra och bildar en gemensam tidslinje.
– Då blickade vi framåt mot bygget av vårt testprojekt Oceanhamnen och fokuserade på vad vi trodde att vi skulle stöta på och hur det skulle gå. Nu tio år senare blir det en större uppföljningskonferens. Det som hänt under de här tio åren som är spännande är att flera kommunala aktörer runtom i Europa har byggt liknande testområden – det fanns inte 2015. Det fanns bara privatägda testområden, berättar Hamse.
Utöver sitt arbete med Oceanhamnen är Hamse involverad i konferensens program och kommer att dela med sig av sina erfarenheter. Det gör även Klara Westling, avloppsexpert på Svenskt Vatten, och hon understryker också hur sällan tillfället ges att diskutera källsorterat avlopp.
– Det här är inte en konferens som går regelbundet, man vet aldrig om och när det blir nästa gång så jag ser det som en unik möjlighet. Här får vi talare från olika källsorterande system i Europa som delar med sig av sin praktiska erfarenhet, säger hon.
Motverkar flaskhals genom erfarenhetsutbyte
Att både Klara och Hamse lyfter utbyte av praktisk erfarenhet som en av konferensens främsta fördelar är ingen slump. I programmet har man valt att fokusera på det praktiska genomförandet – hur daglig drift fungerar och hur man ska förhålla sig till olika förordningar och lagar.
– Vi märker att flaskhalsen för att testa källsorterande avloppssystem inte är tekniken, den finns, i stället är utmaningen att sprida kunskapen kring systemen till alla som involveras från fastigheter till reningsverk. Det ser jag som syftet med konferensen, att motverka den flaskhalsen, förklarar Hamse.
På programmet finns några stora dragplåster som bland annat Christian Binz (EAWAG, Schweiz) som kommer att berätta om upptag av innovationer i VA-branschen. Dessutom finns Cees Buisman (WETSUS, Nederländerna) som har utvecklat mycket av den praktiska tekniken kring källsorterat avlopp på plats och håller i konferensens slutplädering. Klara lyfter även programpunkten med fem olika så kallade ”living labs”.
– Här kommer företrädare från stora städer som exempelvis Paris, Hamburg och Amsterdam att presentera hur deras projekt har fungerat. De levererar rapporter från verkligheten om användarperspektivet och kommunernas incitament för att ge klartecken för ett nytt projektområde, till exempel, berättar hon.
Mycket information på kort tid
Konferensen löper från onsdag till fredag, men själva programmet är komprimerat. Hamse menar att för den som är intresserad av källsorterat avlopp inför framtiden är detta en unik möjlighet att få ett axplock och tillgodogöra sig praktiska erfarenheter på 24 timmar.
– Programpunkterna går från lunch till lunch så på ett dygn kan man ta del av tio års praktisk kunskap och erfarenhet av källsorterat avlopp. För att ta del av den kunskapen hade man annars behövt besöka flera projektområden runtom i Europa, avslutar han.