-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Beredskapssektorn livsmedelsförsörjning och dricksvatten växlar upp
De senaste två åren har arbetet med svensk krisberedskap bedrivits genom beredskapssektorer. Som branschorganisation för Sveriges VA-organisationer deltar Svenskt Vatten i samverkansmöten för sektorn för livsmedelsförsörjning och dricksvatten. Under första veckan i december var det dags för det tredje samverkansmötet och Klara Westling, avloppsexpert på Svenskt Vatten, tycker att det är tydligt att arbetet nu växlar upp.
– Tidigare har fokus varit på att sätta struktur och planering framåt, vi ska komma ihåg att man sammanfört individer från olika organisationer som inte jobbat tillsammans tidigare. Nu börjar vi se en förflyttning. Under det här mötet diskuterade vi det arbete som gjorts och la konkreta planer framåt, säger Klara.
För att förbättra Sveriges krisberedskap ersatte regeringen i oktober 2022 de tidigare samverkansområdena med beredskapssektorer. Sedan den nya Beredskapsförordningen trädde i kraft har ansvaret för beredskapssektorn livsmedelsförsörjning och dricksvatten legat på Livsmedelsverket. Syftet med arbetet är att säkerställa tillgången på dessa resurser under kriser och i krigstid. Flera aktörer deltar i beredskapsarbetet, däribland flera myndigheter och i samverkansmötena finns branschorganisationer som bland annat Svenskt Vatten. Försvarsmakten har också varit tydliga i vikten av området då de pekat ut sektorn som särskilt viktig för totalförsvaret.
Samarbetet i sektorn syftar till att stärka Sveriges beredskap genom att utveckla robusta system för livsmedels- och dricksvattenförsörjning. Detta inkluderar beredskapsplanering, utbildningar och övningar för att effektivt hantera potentiella krissituationer. Under det samverkansmöte som ägde rum den 5 december fick involverade myndigheter först presentera det arbete som gjorts sedan den senaste sammankomsten. För VA-branschen är det främst arbetet som Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Länsstyrelserna bedriver som påverkar verksamheterna. Därför såg Klara det som ett gott tecken att deras presenterade åtgärder kändes bekanta.
– Många av frågorna och åtgärderna som myndigheterna presenterade är välkända för oss och är även sådant vi arbetat för att få igenom och ser som viktiga för våra medlemmar. Det känns väldigt positivt att myndigheterna delar våra tankar, berättar hon.
Utöver myndighetspresentationer bestod mötet av en del praktiska övningar. De deltagande branschorganisationerna fick dela med sig av lägesbilden i sina respektive branscher och dessutom genomfördes en workshop som syftade till att hitta rätt väg för branscherna att komma in i arbetet. Dessutom fanns en annan beredskapssektor på plats för att dela med sig av sina framsteg – närmare bestämt beredskapssektorn för transport.
– Det finns många andra sektorer som är viktiga för att dricksvattenförsörjning och avloppsrening ska kunna fortgå i en kris, inte minst transport och energiförsörjning. Tanken är därför att vi ska arbeta mer tvärsektoriellt framåt för att kunna fånga upp de beroenden som finns, avslutar Klara.