-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Avloppsdirektivet antaget av ministerrådet
EU:s ministerråd har röstat för att anta det reviderade avloppsdirektivet. Sedan tidigare är direktivet godkänt av Europaparlamentet. Direktivet innehåller flera betydande förändringar jämfört med dess nuvarande motsvarighet, mest glädjande för vattensektorn är det utökade producentansvaret.
Nu är avloppsdirektivet formellt antaget. Detta efter att EU:s ministerråd den 5 november med stor majoritet röstade igenom det förslag som redan godkänts av Europaparlamentet. Med det omarbetade direktivet sätts nya striktare krav på utsläpp för såväl fosfor som kväve men även på svårnedbrytbara föroreningar som läkemedelsrester, förbättrad övervakning av klimatpåverkande gaser, patogener och en förstärkning av cirkulär ekonomi. Europas vattensektor förväntas nå energineutralitet senast 2045, vilket ställer höga krav på innovation och samarbete inom branschen.
Samtidigt läggs stor vikt vid det nyintroducerade utökade producentansvaret (Extended Producer Responsibility, EPR) som en finansieringsmodell för att täcka kostnaderna för att avlägsna mikroföroreningar som läkemedelsrester från avloppsvatten. Detta innebär ett viktigt steg för att implementera principen om att förorenaren betalar inom vattensektorn.
EurEaus ordförande och Svenskt Vattens vd, Pär Dalhielm, välkomnar beslutet:
– Detta beslut är avgörande för att skydda våra vattenresurser, den biologiska mångfalden i våra vatten och stärka folkhälsan. Samtidigt kvarstår stora utmaningar, och vi behöver gemensamma ansträngningar från alla berörda parter för att lyckas med genomförandet av de nya kraven, säger Pär.
Direktivet, som ursprungligen infördes 1991, har varit centralt för att förbättra vattenkvaliteten i hela EU och för att driva på viktiga miljöförbättringar. Revideringen är anpassad efter aktuella miljökrav samt tekniska möjligheter, och stödjer både konsumentintressen och hållbarhet genom att skydda vattenkvaliteten i hela Europa.
Nu när avloppsdirektivet är formellt antaget i EU har Sverige 30 månader på sig att införa direktivet i svensk lagstiftning. Avloppsdirektivet berör många myndigheter på flera departement och en nära koordinering mellan myndigheter är en nödvändighet för att den svenska lagstiftningen ska hänga ihop på ett bra sätt, från lagstiftning till förordningar och föreskrifter. Svenskt Vatten anser därför det vara viktigt att regeringen tillsätter en offentlig utredning och inte delar ut regeringsuppdrag till olika myndigheter. Dricksvattendirektivet infördes i svensk lagstiftning via en offentlig utredning - på samma sätt bör regeringen agera nu anser Svenskt Vatten.
EU-kommissionen kommer de närmaste åren ta fram förslag på viss detaljerad lagstiftning i form av så kallade genomförande akter och delegerade akter.