-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Våra nätverk syftar till att samordna specifika frågor och samla personer som arbetar med vattenfrågor.
Våra nätverk
-
Nätverket skapar en branschgemensam arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, inspiration, föreläsningar samt främjar kompetensutveckling inom området.
Målgrupp
Svenskt Vattens medlemmar; de kommunala VA-organisationerna.
Statusuppdatering
Nätverket har under 2023 fortsatt ha sitt primära fokus på digitala träffar för att sprida kunskap och inspiration på temat digitalisering. Exempelvis:
Under RÖK-konferensen 21-22 mars i Göteborg hölls det ett par presentationer kopplat till nätverket.
16:e maj, mixat tema mellan GIS, AI och omvärldsbevakning.
Aktiviteter
Nätverksträffar cirka 3 ggr/år
Leverantörer, konsulter och forskare bjuds in vid specifika tillfällen.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta:
Simon Granath, VA SYD, simon.granath@vasyd.se
Erik Karlsson, Svenskt Vatten, erik.karlsson@svensktvatten.se
-
Nätverket skapar en branschgemensam arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, inspiration, föreläsningar samt främjar kompetensutveckling inom området.
Målgrupp
Svenskt Vattens medlemmar, alltså kommunala VA-organisationer.
Aktiviteter
Nätverksträffar kommer att arrangeras. Är du intresserad av att få information om när dessa träffar hålls, vänligen hör av dig till ansvariga på mejl nedan.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta:
Ewa Torén, MittSverige Vatten & Avfall AB, ewa.thoren@msva.se
Erik Karlsson, erik.karlsson@svensktvatten.se
-
Nätverket skapar en branschgemensam arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, inspiration, föreläsningar samt främjar kompetensutveckling inom området med fokus på vad klimatanpassning innebär för VA.
Målgrupp
Nytta för Svenskt Vattens medlemmar, det vill säga kommunala VA-organisationer.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta: lena.blom@svensktvatten.se
Pågående projekt och initiativ
Digital träff tema befintlig bebyggelse, 22 oktober
Vi bjuder in till digital träff tisdagen den 22 oktober kl. 13-15 under tema befintlig bebyggelse. Anmäl dig här!
Träffen innehåller genomförande av klimatanpassningslösningar i några projekt med fokus på ansvar. Fullständigt program kommer! Redan nu vet vi att vi kommer att höra exempel från skadekostnader kopplat till åtgärder, erfarenheter från Gävle samt något från klimatanpassningsutredningen, det kommer också bli en interaktiv del där du själv kan bidra.
Nyttiga länkar
- Klimatanpassningsportalen - Klimatanpassning.se
- Nationella expertrådet för klimatanpassning (SMHI)
- Länsstyrelsernas ansvar att samordna arbetet med klimatanpassning
- Livsmedelsverkets arbete med Kaskad, Handbok för klimatanpassad försörjning av dricksvatten Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning (livsmedelsverket.se)
- Vattenmyndigheternas torkaplan Torka och vattenbrist - Förslag till fortsatt arbete 2022-1 (vattenmyndigheterna.se)
- Nationella samordningsgruppen för dricksvatten Livsmedelsverket Nationella samordningsgruppen för dricksvatten (livsmedelsverket.se)
- Lagrådsremiss kring LAV - Lagändringar Hållbara vattentjänster, skyfallsplan- vattentjänstplaner, inte bindande bara rådgivande Vägar till hållbara vattentjänster - Regeringen.se
- Vattenfrågor i planläggning och byggande SOU juni 2023 Vattenfrågor vid planläggning och byggande - Regeringen.se
-
Managementnätverkets fokusområden är verksamhetsstyrning och ledarskapsfrågor, VA-affären, påverkansarbete, organisation och regional samverkan, juridik, asset management, benchmarking och kommunikation.
Nätverket administreras av Ulf Thysell, Strateg klimatanpassning och civil beredskap, Svenskt Vatten. Skicka e-post till ulf.thysell@svensktvatten.se eller ring 08-506 002 32 om du har frågor.Kontakt:
Pär Dalhielm, VD, Svenskt Vatten
par.dalhielm@svensktvatten.seDan Lilja, VD, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB
dan.lilja@nsva.seRobert Hansson, VD, Vakin
robert.hansson@vakin.seChristian Wiklund, VD, Roslagsvatten
christian.wiklund@roslagsvatten.seChristian Rockberger, VD, Stockholm Vatten och Avfall AB
christian.rockberger@svoa.seThomas Bergfeldt, VD, Kalmar Vatten
thomas.bergfeldt@kvab.kalmar.seAnn-Charlotte Duvkär, VD, Mälarenergi Vatten AB
ann-charlotte.duvkar@malarenergi.seMarianne Erlandson, Förvaltningsdirektör, Göteborgs stad Kretslopp och vatten
marianne.erlandson@kretsloppochvatten.goteborg.se -
I dag återanvänds endast cirka 40 procent av slammets resurser på åkermark, till helt dominerande del är det slam från Revaq-certifierade reningsverk som används på åkermark. Ur växtnäringssynpunkt är dagens situation där övriga 60 procent av slammet går till anläggningsjord inte hållbar.
Syftet med nätverket: vad vill vi göra
Vi vill arbeta för att utifrån lokala förutsättningar nå så hållbara kretslopp som möjligt, med utgångspunkt i EU:s avfalls- och returhierarki och så högt upp i hierarkin som det finns potential för. Förebyggande kemikaliarbete är grunden för kretsloppsarbetet på alla nivåer i hierarkin.
Detta innebär att för slam som inte kan återanvändas på åkermark på grund av brist på lämplig jordbruksmark inom rimligt avstånd eller vid för låg kvalitet på slammet vill vi i nätverket:
- uppmuntra till utveckling, utprovning och fullskaledrift i Sverige av olika lösningar där fosfor och gärna andra näringsämnen, kol och ytterligare råvaror på ett effektivt och hållbart sätt kan återvinnas från avlopp, slam eller biokol och slamaska och återföras till åkermark
Parallellt kommer Revaqs arbete att fortsätta, det ger både de reningsverk som producerar slam och de lantbrukare som använder slam från Revaq, fortsatt möjlighet att redan idag återföra växtnäring och mull av allt bättre kvalitet till åkermarken.
Vilka bjuds in till nätverket?
Vi vill samla alla som vill bidra till cirkulär resursanvändning från tätorternas avlopp: VA-organisationer, samhällsplanerare, innovatörer, teknikleverantörer, lantbrukare, mineralgödseltillverkare, livsmedelsföretag, högskolor, universitet och forskningsinstitut och andra intressenter inom kretslopps-, jordbruks- och livsmedelsbranscherna.
-
Nätverket för bio-P samlar alla som jobbar med biologisk fosforrening eller planerar att starta upp en bio-P-process. De ordnar kurser och träffar för sina nätverksmedlemmar.
Nätverket består av omkring 20 kommuner i Sverige där man använder biologisk fosforrening på avloppsreningsverken för att minska användningen av fällningskemikalier.
Kontakt
För att bli medlem ska jobba i en kommun som jobbar med eller planerar att starta upp en bio-P-process. Det är kostnadsfritt att vara medlem.
Kontaktperson är Karin Jönsson.
-
Ett nytt regelverk för material i kontakt med dricksvatten, baserat på dricksvattendirektivet, håller på att ta tas fram. Det har gjort att vi på Svenskt Vatten märkt av ett ökande intresse i frågan och en större efterfrågan på forum för diskussion och erfarenhetsutbyte. För att svara upp på dessa behov har ett nätverk för medlemmar bildats.
Nätverket administreras av Svenskt Vattens kansli, men det absolut viktigaste för att nätverket ska bli effektivt är engagemanget från medlemmarna som deltar. Inom nätverket finnas en planeringsgrupp, för närvarande tre personer,som i samråd med Svenskt Vattens kansli planerar nätverkets aktiviteter.
Kontakt
Du som är intresserad av att delta i nätverket, kontakta Sandra Strandh. Meddela gärna också om du vill vara med i planeringsgruppen.
-
Syftet är att möjliggöra ett erfarenhetsutbyte kring underhåll på vattenverk och avloppsreningsverk. Nätverket utgör även ett stöd och bollplank i Svenskt Vattens arbete med att ta fram vägledning och stöd till medlemmarna.
Målgrupp
De som leder, planerar och utför underhållsarbeten på vattenverk och avloppsreningsverk och som är anställda hos någon av Svenskt Vattens medlemsorganisationer.
Aktiviteter
Vi planerar för en fysisk och en digital nätverksträff per år.
Information om planerade aktiviteter går ut via mail till samtliga i nätverket.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
För att delta på fysiska nätverksträffar kan det förekomma att Svenskt Vatten tar ut en avgift för att delta, då för att täcka externa kostnader.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta Bertil Lustig.
-
Nätverket för vattenskydd arbetar för att vara kunskapsbas och sprida bra arbetssätt kring vattenskyddsfrågor.
Målgrupp
Svenskt Vattens medlemmar som vill utbyta erfarenheter och bidra i frågor kring vattenskydd, uppströmsarbete och råvatten.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta Svenskt Vattens dricksvattenexpert Sandra Strandh.
-
Målgrupp
Projektledare för utredning, projektering och byggnation av nya vattenverk och omfattande förändringar av befintliga vattenverk. Nätverket vänder sig i första hand till Svenskt Vattens medlemmar.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta Toini Sjöqvist, Projektledare – Nytt Vattenverk i Karlshamn
-
Syftet är att möjliggöra ett erfarenhetsutbyte kring säkerhetsfrågor kopplade till VA-verksamheten, både fysisk säkerhet och IT-säkerhet. Nätverket utgör även ett stöd och bollplank i Svenskt Vattens arbete med att ta fram vägledning och stöd till övriga medlemmar.
Målgrupp
Säkerhetsansvariga, säkerhetssamordnare, säkerhetschefer och motsvarande hos Svenskt Vattens medlemsorganisationer.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta Svenskt Vattens dricksvattenexpert Birger Wallsten
-
Syftet är att utbyta erfarenheter kring VA-juridiska frågor och vid behov resonera kring principiella frågeställningar. Nätverket utgör ett stöd för varandra och för Svenskt Vattens jurister och fungerar som ett informellt bollplank i samband med statliga utredningar, revidering av publikationer och besvarande av medlemsfrågor.
Målgrupp
Jurister anställda hos Svenskt Vattens medlemmar eller medlemskommuner. Alla i nätverket arbetar i någon mån med VA-juridik.
Aktiviteter
Regelbundna träffar cirka fyra gånger per år.
Mötesdatum 2024:
1 februari
24 april (digitalt)
5 september
5 december (digitalt)Andra organisationer
Jurister på SKR som arbetar med VA-frågor är medlemmar i nätverket.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
För intresseanmälan, frågor och synpunkter, kontakta Svenskt Vattens jurist Maria Holmgren
-
VA-ReservdelsAkuten (VARA) är en samarbetsyta öppen för samtliga svenska VA-organisationer. Syftet med VARA är att kunna skicka ut frågor vid akut behov av reservdelar som är nödvändiga för att klara VA-driften. Samverkansytan ingår i WIS, MSB:s portal för civil beredskap och har sitt ursprung i ett projekt som drevs av Livsmedelsverket. Svenskt Vatten är huvudman för VARA och det är kostnadsfritt att ansluta sig.
VA-ReservdelsAkuten (VARA) är en samverkansyta inom MBS:s system för hantering av krisinformation WIS. WIS finansieras av staten och det kostar inget för kommuner och andra offentliga aktörer att ansluta sig till systemet. Syftet med samverkansytan är att kunna skicka ut frågor vid akut behov av reservdelar som är nödvändiga för att klara VA-driften. Det kan gälla reservdelar till utrustning som används på vattenverk, avloppsreningsverk eller på ledningsnäten. VARA ska användas när behovet av reservdelar inte kan uppfyllas av ordinarie leverantörer, exempelvis när det är för långa leveranstider eller om delarna utgått ur sortimentet.
Om man redan är användare i WIS är det enkelt att få tillgång till ytan. För en ny användare finns det några steg att gå igenom. Bifogat bakgrundsmaterial och instruktioner beskriver hur det går till att ansluta sig till VARA. På Svenskt Vatten har vi ingen högre behörighet än andra användare av system och små möjligheter att ge användarsupport men MSB:s support kan hjälpa till. Anslutning till systemet är kostnadsfritt.
Support:
010-240 43 00
Kontaktperson, Svenskt Vatten:
Bertil Lustig, dricksvattenexpert
Hur VARA ska användas
Innan anslutningen till samverkansytan är det av stor vikt att tänka igenom hur systemet ska användas. Exempelvis bör det beslutas kring vem i organisationen som har mandat att skicka ut förfrågningar vid akut behov av reservdelar. Det bör vara någon som har tillräcklig överblick för att kunna avgöra att alla andra sätt att få tag på reservdelen har undersökts, att det inte går att ställa om driften och att bristen på reservdelen kommer få allvarliga konsekvenser.
Ni behöver också fundera på vem i organisationen som ska ha rätt att besluta om när man kan låna ut en reservdel. Det finns inget som hindrar att det är flera i samma organisation som är ansluta till samarbetsytan men man måste vara beredd på att alla som är upplagda som användare får alla frågor som ställs via VARA. Kom ihåg att varje VA-organisation är unik och det kan därför vara olika roller och olika antal användare beroende på hur din organisation ser ut.
-
De fyra Svenskt Vatten-finansierade högskoleprogram/forskningskluster samarbetar kring ett antal ämnesgrupper och nätverk för att kunskapen som tas fram ska komma de svenska VA-verksamheterna till godo samt för att rätt kunskap ska tas fram i förhållande till medlemmarnas behov.
Ämnesgrupperna har som syfte att gynna samverkan mellan klustren inom ett visst ämne, samt att försöka undvika att viktiga frågor faller mellan stolarna. I de fall det finns expertis i flera kluster kan samordning ge ännu mer relevant forskningsinriktning och man kan undvika dubbelarbete. Ämnesgruppen består ofta av en mindre grupp representanter från de mest involverade klustren, samt eventuellt andra nyckelpersoner i branschen. Ett av klustren är utsett att administrera ämnesgruppen.
Tillskottsvatten och bräddning
Ämnesgruppen finns till för att överbrygga glappet mellan ledningsnäten, där Dag & Nät har sitt forskningsfokus, och avloppsreningsverken, där VA-teknik Södra och VA-kluster Mälardalen har tyngdpunkten av sin kompetens samt DRICKS vars verksamheter påverkas kraftigt av bräddningen.
De viktigaste problemen med tillskottsvatten är att avloppssystemen överbelastas med översvämning, bräddning, försämrad avloppsvattenrening och inte minst risk för smittspridning som resultat.
Liksom i kommunernas verksamheter är tillskottsvatten och bräddning fenomen som inom forskningen faller inom flera ansvarsområden. Är orsaken att en viss del av de tekniska systemen är underdimensionerad eller att de används fel eller möjligen att de lokala förutsättningarna i form av väder, klimat och geologi är orättvist ofördelaktiga? Och vem har ansvaret för att åtgärda bristerna och till vilken kostnad? Samtidigt måste frågorna hanteras ur ett helhetsperspektiv där prioriteringar och avvägningar mellan åtgärder behöver göras och hänsyn tas till inte bara ekonomiska utan även sociala och miljömässiga effekter.
Syftet med ämnesgruppen är att initiera aktiviteter och projekt i gapet mellan det som redan görs och det som borde göras för att förbättra avloppssystemets samlade funktion.
Ämnesgruppen är liten och är utsedd av Svenskt Vattens fyra forskningskluster. De aktiviteter som initieras kan vara öppna eller riktade. Kontakta oss gärna om du har en bra idé eller vill ta ett initiativ i linje med ämnesgruppens syfte.
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
Processmodellering
Ämnesgruppens syfte är att personal på svenska reningsverk ska få ökad förståelse och kunskap om processmodellering och i större utsträckning använda modellering och simulering i sitt utvecklingsarbete och/eller driftsarbete. I nätverket ges personer med intresse för modellering – från industri, institut och akademi – möjlighet till fördjupande diskussioner och erfarenhetsutbyte. Genom att genomföra workshops med olika teman ser gruppen till att lyfta aktuella frågeställningar samt att redovisa pågående eller avslutade projekt med inriktning på modellering.
Målgrupp
Personer från industri, institut och akademi med intresse för modellering relaterad till avloppsvattenrening
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket.
Ansvarig
Uppströmsarbete
Ämnesgruppens syfte är att kartlägga och sammanställa kunskap om samhällets tillförsel av oönskade ämnen till avloppsvatten och miljön via växtnäringsresursen slam och att finna lösningar som minimerar spridningen av miljöfarliga ämnen via dessa vägar. Ämnesgruppens syfte är också att kommunicera kunskapsbehov, projektidéer och resultat i form av ny och/eller sammanställd kunskap till VA-branschen och främst medlemmarna i VA-kluster Mälardalen. Gruppen organiserar workshops där kunskapsbehov och projektidéer diskuteras, vilket inte sällan mynnar ut i gemensamma projekt.
Målgrupp
VA-organisationer, forskare, myndigheter, dricksvattenproducenter
Kostnader
Inga kostnader för att vara med i nätverket. Alla som är intresserade av uppströmsarbete för hållbara kretslopp är välkomna!
Ansvarig
utbyte av kunskap och erfarenheter
IWA Sverige
IWA Sverige är ett nätverk som representerar IWA – International Water Association – i Sverige och företräder Sverige som Governing Member i IWA. Ledningsgruppen för IWA Sverige samverkar med organisationer och företag som arbetar med vatten och vattenfrågor nationellt och internationellt. Huvuduppgiften för IWA Sverige är att stärka kunskaps- och erfarenhetsutbyte avseende forskning, utveckling och utbildning inom vattenområdet.