Riskanalys och provtagning

Genom att systematiskt analysera risker och ta vattenprover, kan många problem med dricksvattenförsörjningen förebyggas. Här har vi samlat information om olika analysmetoder, mikroorganismer, kemiska ämnen och gifter. 

Riskanalys

Vattenverken arbetar med en rad olika riskanalyser, där de vanligaste inkluderar:

  • Mikrobiologisk Barriäranalys (MBA): Med en MBA-beräkning får du en god förståelse både av vad som är väsentligt i vattenreningsprocessen och vilka styrkor och brister ett vattenverk har. Utgångspunkten i MBA är att utifrån lokala data och förutsättningar fastställa hur stor avskiljning som krävs vid anläggningen samt vilka insatser som bör genomföras. Analysen bygger på att genom avskiljning och inaktivering minimera mikrobiologisk förorening.

    Innan du genomför en MBA är det klokt att läsa Svenskt Vattens Publikation P112 Introduktion till Mikrobiologisk Barriäranalys, MBA för att avgöra om det behövs en grundlig eller enklare analys. I vissa fall finns behov av snabba svar som inte är lika genomarbetade, då kan du med fördel använda en förenklad MBA (pdf). Användningen ingår som ett kvalitetskriterium i Hållbarhetsindex.

    Första gången en MBA genomför bör du hålla dig på den säkra sidan; är du osäker ska du anta det alternativ som innebär störst risk. Du får då ett konservativt mått på hur väl barriärerna fungerar. I takt med att kunskapen ökar kan du förfina ditt verktyg successivt.

    Excelark som hjälp för beräkningarna (på norska)
    Excelark som hjälp för beräkningarna (på engelska)

  • Kvantitativ mikrobiologisk riskanalys för dricksvatten (QMRA) är en väl etablerad metod för att arbeta med risker inom dricksvattenförsörjningen. Att genomföra en QMRA ställer något högre krav på data jämfört med en MBA. En av QMRA:s styrkor är möjligheten att ta hänsyn till variation i varje beräkningsled: halter av patogener i vattentäkt såväl som reduktion över processen och sjukdomsfall kan beskrivas som fördelningar, men även som punktvärden om variationen är okänd eller för scenarioanalys. Ett QMRA-verktyg anpassat till svenska förutsättningar finns att ladda ner från DRICKS på Chalmers.

  • Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) är ett system som dricksvattenproducenter ska använda för att identifiera och bedöma faror i processen. Kravet att genomföra HACCP finns i dricksvattenföreskrifterna och gäller alla verksamhetsutövare som producerar minst 10 kubikmeter/dygn eller som försörjer minst 50 personer med dricksvatten.

    För att underlätta vatten­verkens arbete med egenkontroll och HACCP har Svenskt Vatten tagit fram en handbok för egenkontroll. Handboken innehåller bland annat allmänna hygienregler och dess grundförutsättningar och vilka provtagningar och kontroller som ska genomföras på råvattnet, i beredningen och på dricksvattnet, liksom korrigerande åtgärder och utvärdering.

Mikroorganismer i vatten

Mikroorganismer finns överallt runt omkring oss. Många är ofarliga och en del är nödvändiga för att vi ska må bra, till exempel vår normala sammansättning av bakterier i magen. Andra mikroorganismer, så kallade patogena mikroorganismer, kan orsaka sjukdom.

Vissa mikroorganismer kan vara svåra att analysera rutinmässigt. Dricksvattenföreskrifterna anger därför ett antal indikatororganismer. Om dessa upptäcks i dricksvattnet bör dricksvattenproducenten vidta åtgärder. Indikatororganismerna används för att de bland annat är relativt enkla att analysera och för att de kan påvisa patogena mikroorganismer i dricksvattnet. Vi vet i dag att det inte räcker att analysera indikatororganismer för att försäkra sig om att dricksvattnet är fritt från mikrobiologisk förorening. Som komplement till analyserna bör man arbeta med riskbedömningar och kontinuerlig utvärdering.

Mer om olika mikroorganismer:

  • Parasiter
    Parasiter kan smitta människor genom dricksvattnet och orsaka infektionsutbrott. Vanliga parasiter är Cryptosporidum och Giardia som förekommer i avföringen hos infekterade djur och människor. Symtomen varierar, men många drabbas av diarréer och illamående. En del smittade uppvisar inga symptom.

    Parasiterna är förhållandevis resistenta mot klor och kräver därför avdödande och avskiljande mikrobiologiska barriärer i ett ytvattenverk. Man bör göra en mikrobiologisk barriäranalys (MBA) för att kontrollera att vattenverket har tillräckligt antal barriärer. Läs mer om rekommendationer avseende parasiter.

  • Virus
    Virus är mycket små och sprids i första hand via direktkontakt, vatten eller livsmedel. De kan bara föröka sig inne i cellerna hos en värdorganism och alltså inte i dricksvattensystemet. Vanliga virus är calicivirus och norovirus, populärt kallat ”vinterkräksjuka”. Virus är förhållandevis resistenta mot klor och kräver därför avdödande och avskiljande mikrobiologiska barriärer i ett ytvattenverk. Man bör göra en mikrobiologisk barriäranalys (MBA) för att kontrollera att vattenverket har tillräckligt antal barriärer. Läs mer om utbrott av calicivirus i Lilla Edet – händelseförlopp och lärdomar. Du kan också hitta mer information om noroviruset i Vattenbokhandeln

  • Bakterier och alger
    Bakterier och alger ger oftast magbesvär hos den som drabbas. Vanliga orsaker är E. coli, campylobakter och cyanobakterier. Klor och UV-ljus tar bort de flesta bakterier och alger. E. coli är indikatorer på mikrobiologisk förorening. Det finns några olika analysmetoder varav några är snabbare. Däremot är inte alla analysmetoder godkända för offentlig kontroll. Man måste alltså skilja på vilka metoder som ska användas för rapportering och uppföljning enligt dricksvattenföreskrifterna och metoder som kan vara aktuella att användas som driftmetod.

    Livsmedelsverket informerar om vilka metoder som ska användas för lagstadgad uppföljning. För driftkontroll kan huvudmannen välja att komplettera med andra parametrar. För analys av koliforma bakterier och E. coli kan två metoder användas: referensmetoden SS-EN ISO 9308-1:2014 eller SS-EN ISO 9308-2:2014 (Colilert). En fördel med Colilert är att svarstiderna är korta (18 timmar) och att den är enkel att använda. Läs mer i Handbok om cyanobakterier i dricksvatten hos Livsmedelsverket.

Kemiska ämnen i dricksvatten

Vissa kemiska ämnen förekommer normalt i dricksvatten i olika halter medan andra ämnen betraktas som föroreningar som inte får förekomma. En bra introduktion till kemiska ämnen i dricksvatten och vilka problem de kan medföra finns i kemisk riskprofil för dricksvatten från Livsmedelsverket.

Gränsvärden för ämnen i dricksvatten finns i Livsmedelverkets dricksvattenföreskrifter. För många ämnen som kan förekomma i vatten finns det inget gränsvärde. Då gäller allmän försiktighet och att göra bedömningar från fall till fall. Livsmedelverket eller lokala kontrollmyndigheter kan hjälpa till med bedömningar. Du kan också hitta information hos Kemikalieinspektionen.

Mer om olika kemiska ämnen:

  • Asbest och asbestfibrer
    Asbest i dricksvatten tycks inte vara en hälsofara, även om risken inte kan uteslutas helt. Asbest kan hamna i dricksvatten genom vittringar i berggrunden, luftföroreningar eller genom rör i marken.

  • Bekämpningsmedel
    Bekämpningsmedel används inom jord- och skogsbruk samt inom trädgårdsvård. De bör inte finnas i vatten avsett för dricksvattenproduktion och de tillåtna gränsvärdena är mycket låga. Bekämpningsmedel tenderar att vara långlivade i vattenmiljön och är svåra att hantera. Det bästa sättet är att arbeta förebyggande genom att inrätta vattenskyddsområden med relevanta föreskrifter för alla vattentäkter, både yt- och grundvatten. Föreskrifterna kan då reglera hur bekämpningsmedel får användas i anslutning till vattentäkt.

  • Bensen
    Bensen är ett cancerogent ämne. Det har aldrig upptäckts i vatten i Sverige, men i de gällande dricksvattenföreskrifterna finns ändå bensen som gränsvärde. Skälet är att i övriga Europa finns ibland bensen i vatten som används för produktion av dricksvatten.

  • Bly
    Det är mycket ovanligt att dricksvatten ut från vattenverk innehåller bly. Däremot kan material i kontakt med vatten, exempelvis blandare, ge ifrån sig bly.

  • Bisfenol A (BPA)
    Bisfenol A (BPA) är en av de vanligaste kemikalierna i plast. BPA liknar östrogen och kan ha hormonstörande effekter. Det kan frigöras från epoxi som tidigare använts vid invändig beläggning av dricksvattenledningar. Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverkets kartläggning av tappvattenrör belagda med epoxi visar inte på någon risk för människors hälsa. Svenskt Vatten anser att försiktighetsprincipen bör tillämpas och så länge kunskapsläget är oklart bör epoxiprodukter undvikas i dricksvatteninstallationer.

  • Fluor
    Fluor förekommer som fluorid i förhållandevis höga halter i vissa grundvatten i Sverige. Om halten fluorid i dricksvattnet är för hög bör man i första hand vidta åtgärder i vattenverket. Det är viktigt att ta hänsyn till reningsprocessen som helhet, exempelvis vilken förbehandling som krävs innan rening. Läs mer om nanofiltrering av fluoridhaltigt dricksvatten.

  • Läkemedelsrester
    Läkemedelsrester förekommer i miljön och flera studier har påvisat läkemedelsrester i dricksvatten. För att minska mängden läkemedelsrester i dricksvattnet är det viktigt att arbeta uppströms så att innehållet av läkemedelsrester inte blir ett problem på sikt. Läs om uppströmsarbete för att minska mängden läkemedel i dricksvattnet.

  • Perfluorerade alkylsyror (PFAS)
    Perfluorerade ämnen är en typ av föreningar som är både fett- och vattenavvisande och därför har många användningsområden. Ämnena är extremt svårnedbrytbara och har förmåga att ansamlas i levande organismer och orsaka toxiska effekter. Om en dricksvattenanläggning är, eller misstänkts vara, påverkad av PFAS bör halterna i dricksvattnet undersökas. Perfluorerade föroreningar från brandövning har i flera fall nått grundvatten- eller ytvattentäkter, vilket har orsakat hel eller delvis stängning av vattenverk och brunnar, samt tvingat vattenproducenter att installera mycket dyra filterlösningar. Läs mer om PFAS i dricksvatten och livsmedel och PFAS-guide till dricksvattenproducenter.

  • Naturligt radioaktiva ämnen i dricksvatten
    Stråldosen i svenskt kommunalt dricksvatten är låg och överskrider endast i undantagsfall 0,1 millisievert. De vanligaste radioaktiva ämnena är uran och radon. I Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter finns krav på att vattenverk med grundvatten och vattenverk med konstgjord infiltration ska analysera total alfaaktivitet och total betaaktivitet. Du hittar material om rening av uran i Vattenbokhandeln.

Provtagning av vatten

Provtagning av dricksvatten är en viktig del av kontrollverksamheten. För att analyserna ska bli rättvisa måste provtagningen utföras korrekt.

För det dricksvatten som kommer från vattenverket och ur dricksvattentappkranar i fastigheter måste kvalitetskraven i Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter vara uppfyllda  Det är VA-huvudmannens ansvar att kontrollera kvaliteten på dricksvatten, något som normalt genom provtagning. Kontrollen måste minst uppfylla kraven i dricksvattenföreskrifterna.

 

Frågor och svar om provtagning av dricksvatten: 

  • Vad gäller för provtagning av råvatten och dricksvatten?
    Livsmedelsverkets vägledning till dricksvattenföreskrifterna innehåller råd och tips för provtagning. Dessutom har alla ackrediterade laboratorier instruktioner för hur provtagning av dricksvatten ska utföras. Den som är osäker kan alltså kontakta sitt laboratorium.

    I dricksvattenföreskrifterna finns den provtagning som måste genomföras av råvatten och dricksvatten. Vattenverken utför också omfattande driftkontroll. Den utgörs av prover som personalen vid vattenverket tar för att kontrollera processen. Driftkontroll kan innefatta alla typer av vatten i vattenverket och i distributionsnätet, det vill säga råvatten, processvatten och dricksvatten.

  • Vad händer om kvalitetskraven inte uppfylls?
    Om det uppstår problem med kvaliteten på utgående dricksvatten från vattenverket är det alltid VA-huvudmannen som är skyldig att vidta åtgärder. Om det uppstår problem med dricksvattenkvaliteten i en tappkran i en fastighet ska VA-huvudmannen göra en utredning av vad det beror på, en så kallad orsaksutredning.

    Svenskt Vatten anser att en orsaksutredning är gjord när VA-huvudmannen vid ett och samma tillfälle tagit minst ett prov hos användaren (i tappkran) och minst ett prov i den allmänna VA-anläggningen i närheten av fastighetens förbindelsepunkt. Förbindelsepunkten finns vanligen vid en fastighets tomtgräns och markerar gränsen mellan allmän VA-anläggning, som är VA-huvudmannens ansvar, och VA-installationen/fastighetsinstallationen, som är fastighetsägarens ansvar.

    Om analyserna visar att dricksvattenkvaliteten försämras i den allmänna VA-anläggningen, ansvarar VA-huvudmannen för att utreda orsaken vidare. Om analyserna visar att dricksvattenkvaliteten försämras i VA-/fastighetsinstallationen, ska VA-huvudmannen meddela kommunens miljö- och hälsoskyddskontor samt fastighetsägaren. Fastighetsägaren ansvarar då för den fortsatta utredningen.

Interlab 4.0

Interlab är ett filformat för överföring av analysdata mellan vatten- och livsmedelslaboratorier och databassystem eller mellan olika databassystem.

Ladda ner Interlab 4.0 (PDF)