Medlemsstöd

Svenskt Vattens medlemmar är Sveriges kommunala vattentjänstföretag och vårt uppdrag är att ta tillvara deras intressen, bidra till deras utveckling och ge dem service genom att ta fram råd och anvisningar.

Stöd i arbetet

Säkra tillgången till säkert dricksvatten

Vattenverken garanterar att vi har tillgång till friskt dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, direkt i kranen. Bakom ett rent vatten ligger dock både hårt arbete och bred kompetens. Läs mer om bland annat råvatten, reningsteknik, distribution samt råd och riktlinjer.

Dricksvattenteknik
Ett reningsverk med en stor utomhusbassäng för vattenrening framför.
Stöd i arbetet

Med tanke på framtiden

VA-infrastruktur handlar om arbetet med ledningsnäten för distribution av dricksvatten och avledning av spill- och dagvatten. Läs mer om både praktiska och strategiska aspekter av drift, teknik och branschstandarder. 

VA-infrastruktur
En bilväg genom en storstad. Växter och träd är planterade vid vägen för att kunna ta emot regnvatten.

Svenskt Vatten tycker

Sveriges infrastruktur för dricksvatten och avlopp (VA) bedöms ha ett årligt investeringsbehov på 31 mdkr. Den årliga investeringstakten ligger runt 20 mdkr och år 2021 investerade VA-organisationerna 21 mdkr. Detta innebär en årligt återkommande underinvestering på cirka 10 mdkr och en växande investeringsskuld.

  • VA-taxorna i Sveriges kommuner behöver till 2040 i snitt fördubblas i dagens penningvärde.
  • Reglerna om balanskrav på tre år i Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) behöver ändras till minst tio år.
  • Fondering av medel måste tillåtas för både ny- och reinvesteringar.
  • Principen om att förorenaren ska betala måste tillämpas så att till exempel läkemedelsindustrin eller försvaret faktiskt är med och bidrar till rening eller sanering förorsakad av deras produkter eller verksamheter.
  • Fastighetsägare behöver bli skyldiga att bekosta och genomföra åtgärder för klimatanpassning på den egna fastigheten.
  • Ny och högre kompetens kommer att behövas för att en VA-organisation ska klara av inte bara drift utan också utveckling, digitalisering, planering och projektgenomförande. 
Stöd i arbetet

Det avgörande uppströmsarbetet

Ett fungerande avloppssystem är grundläggande för vår hälsa och miljö. Här kan du läsa mer om bland annat reningstekniker, uppströmsarbete, kretsloppsfrågor och miljökvalitet för sötvatten och hav.

Avlopp & miljö

Svenskt Vatten tycker

För att komma till rätta med ökad mängd skadliga kemikalier behöver producenterna och förorenarna vara de som betalar för både miljökonsekvenser och skyddsåtgärder. Även förebyggande arbete behövs.

  • Principen om att förorenaren ska betala ska gälla.
  • Ett producentansvar, både för produkters miljökonsekvenser men också för skyddsåtgärder som andra tvingas vidta och bekosta, måste finnas.
  • Ett förebyggande arbete måste bedrivas för att minimera, eller förbjuda, skadliga ämnen i kretsloppen.
  • Ett gruppförbud för PFAS, med mycket begränsade undantag, bör införas snarast.
  • På sikt bör det krävas förhandsgodkännande av nya kemikalier.
  • Kraven på märkning av varor med skadliga kemikalier som PFAS bör skärpas.
  • Vid offentlig upphandling ska Upphandlingsmyndighetens rekommendationer om miljömärkning följas.
  • Svensk vintersport bör gå före och förbjuda skidvallor med PFAS.
Stöd i arbetet

Klimatförändringarna påverkar VA-branschen

Klimatförändringarna är sällan så synliga som i den förändrade vattenresursen. Nya nederbördsmönster, högre temperaturer och mer extrema väderhändelser, som torka eller skyfall, har blivit fenomen att förhålla sig till. Oavsett om vi har för mycket eller för lite vatten, måste denna livsviktiga resurs hanteras på ett sätt som säkerställer tillgången till rent dricksvatten och fungerande avloppssystem även i framtiden.

Klimat och hållbarhet
En groda tittar upp ur ett vattendrag.

Svenskt Vatten tycker

För att kunna hantera framtida risker behöver kommuner ta ett större grepp på dagvattenhanteringen. Även fastighetsägare behöver ta sitt ansvar.

  • Kommunen ska vara skyldig att ange vilken risknivå kommunen ska anpassas till samt att göra en översvämningskartering.
  • VA-huvudmannens anläggning ska kunna hantera normal nederbörd, upp till så kallat 10-årsregn.
  • I detaljplanen ska det regleras hur vatten ska ledas och hanteras på markytan.
  • Ledningsrättslagen bör ändras till att gälla även andra anläggningar än ledningar, till exempel diken och magasin.
  • Kommunen ska kunna ställa krav på fastighetsägare att vidta åtgärder på sin egen mark för fördröjning av dagvatten.
stöd i arbetet

Kris, säkerhet och beredskap

För att ha en bra krisberedskap behöver man arbeta både förebyggande och akut. Här hittar du stöd i arbetet kring kris, säkerhet och beredskap.

Säkerhet och beredskap
Medarbetare på taket till avloppsverk
Stöd i arbetet

Kommunikation och samverkan

Med enhetliga budskap och samverkan mellan VA-organisationerna runt om i landet, får kommunikationen bättre genomslag. Vi arbetar bland annat med gemensamma koncept, årsdagar och tävlingar.

Kommunikation och samverkan
Stöd i arbetet

Att leda VA-verksamheten

Här har vi samlat rådgivning in om verksamhetsfrågor, organisation och ledarskap som särskilt riktar sig till VA-chefer och andra med strategiskt ansvar i en VA-organisation.

Organisation och styrning

Vattentjänstlagen och övrig relevant lagstiftning

Söker du svar på VA-juridiska frågor? Här finner du förtydligande texter kring vattentjänstlagen, övrig relevant lagstiftning, samt hur du som medlem bokar in juridisk rådgivning med Svenskt Vattens miljöjurister.

Juridik
TIllsammans för en

Klimatneutral VA-bransch

Initiativet Klimatneutral VA handlar om en gemensam insats och riktning, där vi delar kunskap och driver utvecklingen mot ett minskat klimatavtryck.

Klimatneutral VA-bransch

Vattenbokhandeln

I Svenskt Vattens webbshop, Vattenbokhandeln, hittar du rapporter, publikationer, meddelanden och trycksaker. Här kan du köpa och ladda ner över 600 olika publikationer och forskningsartiklar inom VA.

Besök Vattenbokhandeln
Med medlemsnyttan i fokus

Hitta utbildningar

Vi erbjuder ett 30-tal olika kurser inom områden som dricksvattenförsörjning, avloppsvattenhantering, ledningsnät, VA-ekonomi, VA-juridik och mycket mer. Här kan du söka och filtrera bland alla våra utbildningar.

Hitta utbildningar

Nyhetsbrev

Svenskt Vatten har flera digitala nyhetsbrev som berättar om vad som är på gång. Målgruppen är bland annat anställda och politiker i VA-organisationerna, forskare och företagspartners.

Läs mer om våra olika nyhetsbrev