Riskrankning av kemikalier i dricksvatten-Risktermometern

Förväntad nytta

Nya oönskade kemiska ämnen (OKÄ) upptäcks fortlöpande i dricksvatten. För dessa saknas lagstiftade gränsvärden, det nu enda tillförlitliga prioriteringsverktyget i arbetet med att säkerställa det färdigberedda vattnets kemiska kvalitét. Projektet lägger grund för möjlig utveckling av Risktermometern som ett praktiskt stöd för vattenproducenterna i beslut om behov av kemiska barriärer i sina vattenreningsprocesser.

Projektsammanfattning

Syftet är att undersöka tillämpbarhet av en metod för ranking av kemiska hälsorisker (Risktermometern) som ett framtida möjligt prioriteringsverktyg för åtgärder mot oönskade kemiska ämnen (OKÄ) i dricksvatten. Målet är att efter projektets avslut (3 år) ha testat Risktermometern med hjälp av data från mätningar av OKÄ i några av de större vattenverken i Sverige (ca 80 ämnen). Pilotprojektet undersöker hur nuvarande version av verktyget, som är utvecklat för andra livsmedel än dricksvatten, tillgodoser drickvattenproducenternas behov i deras arbete med att säkerställa dricksvattnets hälsomässiga, kemiska kvalitet. Pilotprojektet kommer också att ge information om hur prioriteringsverktyget kan optimeras ytterligare för framtida användning i vattenverkens (VV) arbete för att nå målet med ett säkert drickvatten. Följande resultat levereras vid avslut av projektet:
-Sammanställning av data gällande förekomst och halter av OKÄ i dricksvattnet från deltagande VV.
-Identifiering av tillförlitliga källor (ur vetenskaplig synvinkel) för hälsobaserade riktvärden (HRV).
-Sammanställning av HRV för detekterade OKÄ.
-Riskrankning av OKÄ för vilka HRV finns tillgängliga.
-Förslag på utveckling av Risktermometern för att bättre tillgodose producenternas framtida behov.

Om projektet

Projektnummer:
20-116
Organisation:
Sveriges lantbruksuniveritet
Projektledare:
Anders Glynn

Beviljad finansiering:
900 000 kr
Projektkostnad:
1 992 000 kr
Projektslut:
30 november 2024