VA-teknik Södra 2025-2028

Förväntad nytta

VA-teknik Södra underlättar samverkan, nätverkande och kunskapsutbyte mellan VA-organisationer, företag och universitet för att förstå, hantera eller lösa VA-verksamheternas utmaningar och identifiera möjligheter till förbättring.
VA-teknik Södras medlemmar bidrar till VA-branschens kompetensförsörjning och attraktivitet genom doktorandprojekt och examensarbeten fokuserade på VA-branschens utmaningar och möjligheter, samt genom utbildning...

Projektsammanfattning

Syftet med VA-teknik Södra är att vara en plattform där våra medlemmar genom nätverkande, utbildning och koordinering, kan kartlägga och möta aktuella utmaningar. VA-teknik Södra syftar också till att stärka universitetsmiljöerna vid Lunds universitet och Chalmers tekniska högskola inom kommunal vatten- och avloppshantering. Tillsammans bidrar vi till att framtidens vatten- och avloppssystem gynnar naturen, människorna och ekonomin lokalt, regionalt och globalt.
Under kommande fyraårsperiod kommer VA-teknik Södras styrning att omorganiseras något för att möta behoven i en växande organisation både verksamhets- och ämnesmässigt. Bland annat kommer en klusterkoordinator att anställas på deltid för att säkerställa att klustrets aktiviteter motsvarar medlemmarnas behov, är meningsfulla och genomförs effektivt. Forskning och utveckling organiseras under två övergripande områden; Hållbar sanitet och Urbana avrinningar, inom vilka det finns åtta expertområden inom olika teman. Expertområdena leds av aktiva forskare med ett särskilt ansvar och kompetens att driva frågor inom det utvalda området samt ta initiativ till att driva projekt och ta fram större gemensamma projektansökningar.
VA-teknik Södra leder idag tre nätverk med syfte att främja utbyte av erfarenheter

Om projektet

Projektnummer:
25-103
Organisation:
Lunds universitet
Projektledare:
Karin Jönsson

Beviljad finansiering:
10 400 000 kr
Projektkostnad:
12 780 000 kr
Projektslut:
30 juni 2029