VA-kluster Mälardalen programansökan 2025-2028

Förväntad nytta

Ett väletablerat forsknings- och utbildningskluster, där akademi och VA-verksamheter möts. Klustret som nätverk är en förutsättning för samverkan i projektutveckling och forskning, samt för kunskapsutbyten där alla parter bidrar och lär. Forskningen bedrivs på flera nivåer – från grundforskning för att utforska nya metoder som kan möta framtidens förutsättningar och krav, till tillämpad forskning grundad i verkliga och angelägna behov hos VA-organisationerna. (Forts i ansökan)

Projektsammanfattning

Inriktning, målsättning och arbetssätt för VA-kluster Mälardalen för programperioden 2025–2028. Klustret ansöker om 10,4 miljoner kronor i finansiering för Svenskt Vatten Utveckling för att initiera och driva forskningsprojekt inom det övergripande temat Cirkulära klimatneutrala system för insamling, behandling och resursåterföring av kommunalt avloppsvatten. Forskningen bedrivs inom tre områden: A) Cirkulära system och behandlingstekniker för avloppsreningsverk, B) Metodik, teknik och kunskap, uppströms och nedströms, för hållbara kretslopp, och C) Digitala tekniker för hållbara avloppssystem.
De forskningsprojekt som direkt finansieras genom denna ansökan har utarbetats av klustrets akademiska parter, med hänsyn tagen till VA-organisationernas behov. VA-organisationerna utlovar medfinansiering i forskningsprojekt motsvarande minst 1 kr/ansluten fysisk person. VA-organisationerna väljer själva vilka projekt de vill stötta ekonomiskt och det är således viktigt att de forskande parterna förankrar sina projekt hos övriga medlemmar.
Den tydligaste funktionen som klustret har är att fungera som nätverk mellan akademi och VA-verksamheter. Den kontinuerliga kontakten mellan klustrets alla parter leder till relevant forskning i framkant. Projektutveckling är en prioriterad aktivitet inom klustret och avser att vara transparent, inkluderande och aktuell. Spridning av forskningsresultat är alltjämt en viktig del i klustrets verksamhet. Här finns potential att nå längre ut i VA-verksamheterna genom att ta fram målgruppsanpassad och lättillgänglig kommunikation från forskningsprojekt.
Under kommande programperiod avser klustret att utvärdera och utveckla de ämnesgrupper som leds av VA-kluster Mälardalen. Syftet med ämnesgrupperna är att stärka nätverket och öka FoU-samverkan över klustergränserna. Behov av nya ämnesgrupper eller förändrade inriktningar bör också utredas. Se fortsättning av sammfattning i ansökan.

Om projektet

Projektnummer:
25-102
Organisation:
Mälardalens universitet
Projektledare:
Sebastian Schwede

Beviljad finansiering:
10 400 000 kr
Projektkostnad:
16 239 000 kr
Projektslut:
30 juni 2029