-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
VA-kluster Mälardalen 2022-2024
Förväntad nytta
Klustrets nätverk mellan forskare och VA-org. garanterar att branschens viktigaste utmaningar prioriteras inom FoU på temat. Nätverket är avgörande för att utveckla gemensamma FoU-projekt med extern finansiering. 11-36 ggr uppväxling av SVU-medel de senaste 3 åren. Resultat och information kommer hela VA-branschen till del genom kommunikationsarbete som stärks inför 2022-2024. Utbildning för studenter och yrkesverksamma är viktigt för rekrytering och kompetens.
Projektsammanfattning
VA-kluster Mälardalen ansöker medel för fortsatt verksamhet 2022–2024 för att initiera och driva forskning inom temat Cirkulära system för insamling, behandling och resursåterföring av kommunalt avloppsvatten, indelat i tre forskningsområden: A) Cirkulära system och reningstekniker för avloppsreningsverk, B) Metodik, teknik och kunskap, uppströms och nedströms, för hållbara kretslopp, och C) Digitala tekniker för hållbara avloppssystem. Forskningsprojekten som finansieras inom ramen för denna ansökan har utarbetats i samverkan mellan klustrets akademiska institutioner och VA-organisationer och grundar sig därmed i angelägna behov vilket också manifesteras i det starka engagemang och omfattande medfinansiering som VA-organisationerna bidrar med i projekten.
Inför den kommande programperioden har VA-kluster Mälardalen beslutat som en ny finansierings-modell. Det ger klustret en större budget jämfört med innevarande programperiod vilket medger särskilda satsningar på kommunikation av forskningsresultat, utökad medlemsdialog, webbinarier och en pott för strategiska satsningar.
Klustrets viktigaste funktion är som nätverk mellan akademi och VA-verksamheter. Detta skapar kontinuerlig verksamhetsutveckling och leder till relevant forskning. Projektutveckling är en prioriterad aktivitet inom klustret som utvecklas för att vara transparent, inkluderande och kontinuerlig. Spridning av forskningsresultat är en naturlig del och för 2022–2024 avser vi stärka kommunikationen från klustret genom att engagera en professionell kommunikatör i arbetet.
Utbildning är en integrerad del av VA-kluster Mälardalen tack vare våra fem universitetsmedlemmar. Denna stärks via ömsesidigt utbyte av föreläsningar mellan universitet och VA-organisationer liksom via relevanta examensarbeten. Även utbildning för forskare och yrkesverksamma erbjuds inom den pågående Vattenforskarskolan.
Om projektet
- Projektnummer:
- 21-115
- Organisation:
- IEA, LTH, Lunds universitet
- Projektledare:
- Magnus Arnell
- Beviljad finansiering:
- 7 800 000 kr
- Projektkostnad:
- 19 869 000 kr
- Projektslut:
- 31 maj 2025