Från teori till praktik på vägen mot klimatneutralitet

Förväntad nytta

Idag har många VA-organisationer identifierat sina största utsläppskällor, bland annat tack vare klimatberäkningsverktyget. För att i nästa steg möjliggöra snabbare implementering av praktiska åtgärder efterfrågas kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte. Utöver det gemensamma lärandet kommer projektet belysa effekten av konkreta förslag på handlingsalternativ och därmed brett stödja VA-organisationer att gå från teori till praktik vad gäller sitt arbete med klimatneutralitet.

Projektsammanfattning

VA-systemet utgör en viktig komponent i samhällets infrastruktur med stora möjligheter att bidra till att minska stadens klimatavtryck i enlighet med nationella och internationella mål för klimatneutralitet. Detta eftersom VA-systemet konsumerar stora mängder energi i form av el och värme, samt att delar av verksamheterna också innebär direkta utsläpp.

Svenskt Vatten har introducerat ett gemensamt arbete för att minska klimatavtrycket från VA-organisationernas kärnverksamhet, Tillsammans för en klimatneutral VA-bransch. En av insatserna inom initiativet har varit att ta fram ett klimatberäkningsverktyg. Idag har många VA-organisationer identifierat sina största utsläppskällor tack vare klimatberäkningsverktyget men VA-organisationer inom VA-kluster Mälardalen belyser att det är otydligt vilka åtgärder som är mest effektiva för att minimera dessa stora utsläppskällor och att de därför inte vet hur de ska välja mellan, och motivera åtgärdsförslag. Det efterfrågas kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte för att kunna ta nästa steg i klimatneutralitetsarbetet.

För att möjliggöra att VA-Sverige känner sig tryggare att ta nästa steg i klimatneutralitetsarbetet kommer projektet att genomföra workshops där åtgärdsförslag för olika typer av utsläpp diskuteras systematiskt med experter. Inför varje workshop tas åtgärdsförslag, effekt och kostnad av dessa fram. Projektet skapar en samsyn för klimatneutralitetsarbetet, och hittar åtgärdsförslag i olika delar av verksamheten som ger störst nytta till lägsta kostnad. För att säkerställa att resultatet kommer till nytta i hela VA-Sverige kommer följande att levereras: Korta, informativa filmer som kan spridas av Svenskt Vatten och av RISE, MDU samt VA-organisationer. SVU-rapport där resultat sammanställs. Åtgärdsbibliotek, en samling som beskriver VA-organisationers inställning till och/eller erfarenhet av införandet av åtgärder, kostnader och effekter. Åtgärdsbibiloteket publiceras på VA-kluster Mälardalens hemsida.

Om projektet

Projektnummer:
24-106
Organisation:
RISE (Research Institutes of Sweden)
Projektledare:
Anna Maria Sundin

Beviljad finansiering:
330 852 kr
Projektkostnad:
715 852 kr
Projektslut:
30 december 2025