Effektivare nyttjande av organiskt material i avloppsvatten

Förväntad nytta

Den förväntade nyttan är att ett kunskapsunderlag tas fram i pilotprojektet som kan användas som ett generellt beslutsunderlag för framtida anpassning av processerna för att reducera reningsverkens klimatpåverkan och att anpassa processen till ett förändrat klimat. Projektets resultat med den specifika processkonfigurationen med förfiltrering kombinerat med slamhydrolys och fermentering i försedimentering ska användas som beslutsstöd vid Tekniska verken i Linköping.

Projektsammanfattning

Reningsverken behöver anpassas till klimatförändringar och reningsverkens egen klimatpåverkan, som orsakas av direkta och indirekta emissioner, behöver minskas.
Projektet kommer att tillföra nödvändig kunskap som behövs för att kunna förbehandla och styra innehållet av organiskt material i avloppsvattnet, så att energiförbrukningen reduceras till ett minimum, kvävereningen förbättras, behovet av fossil kolkälla minskas och att gasproduktionen kan ökas.
Den processkonfiguration som utreds i föreslaget projekt består av koagulering och flockning av slam i inkommande vatten med vidare avskiljning i ett trumfilter kompletterat med hydrolys och fermentering av det avskilda slammet för VFA produktion i en sedimenteringstank.
I trumfiltret ska dos-responstester genomföras med polymer vid olika vattentemperaturer för at se hur olika grad av hydrolys i ledningsnätet påverkar avskiljningsgrad och dosbehov.
I sedimenteringstanken ska sedimenteringsegenskaper av det filtrerade slammet studeras. I hydrolysprocessen studeras hur vattentemperatur och SRT påverkar VFA-produktionen och hur doseringen av VFA till biologerna kan regleras med recirkulation av hydrolysat i försedimenteringen.
Slutmålet i pilotprojektet är att ta fram ett bra beslutsunderlag för den framtida utbyggnaden av förfiltrering och slamhydrolys vid tekniska verken i Linköping men även att ge ett generellt beslutsunderlag som kan nyttjas av andra avloppsreningsverk.

Om projektet

Projektnummer:
23-106
Organisation:
Tekniska verken i Linköping AB
Projektledare:
Karin Kling

Beviljad finansiering:
737 846 kr
Projektkostnad:
1 607 692 kr
Projektslut:
1 februari 2025