DRICKS programansökan inom dricksvattenområdet 2025-2028

Förväntad nytta

- Ny kunskap att bedöma risker för vattentäkter samt identifiera och utvärdera lämpliga skyddsåtgärder.
- Ny kunskap att optimera beredningsprocesser att reducera kemiska och mikrobiella risker.
- Ny kunskap om sensorer för tidig varning, och strukturerad ledningsförnyelse baserat på läckagedata.
- Nya metoder för risk- och beslutsstöd för mikrobiella och kemiska risker och leveranssäkerhet
- Nya metoder för karaktärisering av vattenkvalitet i såväl beredning som ledningsnät.

Projektsammanfattning

Forskningsområdena som DRICKS-programmet kommer att fokusera särskilt på den kommande programperioden 2025-2028 har arbetats fram i nära samarbete med svenska dricksvattenbranschen. Forskningsprojekten som kommer genomföras ingår i följande fem arbetspaket: (AP1) Uppströmsarbete, (AP2) Beredning, (AP3) Distribution och vattenkonsumtion, (AP4) Risk och beslutsstöd och (AP5) Karaktärisering av vattenkvalitet med avseende på oönskade komponenter. Forskningsresultaten från projekten i de fem arbetspaketen syftar till att ge användbara resultat, metoder och modeller för branschen i närtid, d.v.s. senast inom 3–5 år efter att projekten är avslutade.
I DRICKS-programmet ingår också ett temaområde inom Ekonomi och organisation. Temaområdet fokuserar på att förbättra och utveckla arbetet inom va-förvaltningarna på det ekonomiska och organisatoriska området, för en mer hållbar och proaktiv förvaltning och utveckling. Detta kommer även att ske i samarbete med övriga va-kluster.
DRICKS programorganisation består som innevarande period av: föreståndare, styrgrupp, ledningsgrupp, beredningsgrupp och företagsgrupp, som driver på arbetet med att genomföra forskningsprojekten, samarbeta och kommunicera projektresultat samt nya metoder och modeller ut till svenska va-branschen och övriga samhället. Nytt för denna programperiod är att vi tagit fram en ny medlemsform, främst för mindre va-bolag, som vi kallar för Stödjande medlemskap, där man som mindre bolag kan bli medlem i och en del av DRICKS utan att behöva ta på sig ett alltför betungande engagemang.

Om projektet

Projektnummer:
25-101
Organisation:
Chalmers tekniska högskola
Projektledare:
Thomas Pettersson

Beviljad finansiering:
10 400 000 kr
Projektkostnad:
48 760 000 kr
Projektslut:
30 juni 2029