Affärsmodell för slambiokol på parallella marknader

Förväntad nytta

Genom att finansiera detta projekt kommer Svenskt Vatten att bidra till utvecklingen av slambiokolsmarknaden, vilket kan leda till ett skifte i VA-branschen där pyrolys och biokolsproduktion utgör en väletablerad, ekonomiskt och klimatmässigt hållbar metod för hantering av avloppsslam. En metod som dessutom har en positiv inverkan på hela Sveriges klimat- och miljömål.

Projektsammanfattning

Idag har många VA-organisationer identifierat pyrolys som en framtida slambehandlingsmetod. Roslagsvatten kommer att vara en pionjär när det gäller att köpa, installera och driftsätta en pyrolysanläggning vid ett fullskaligt avloppsvattenreningsverk. Redan idag har Roslagsvatten en mycket bra kontakt med övriga VA-organisationer som följer utvecklingen noggrant.
För slambiokol finns den unika omständigheten att produkten kan säljas två gånger och att de två marknaderna existerar i symbios. Affärsmodellen ska visa hur en VA-organisation kan kombinera jordbrukets behov av slambiokol och kolkreditmarknadens behov av kolsänkor för att skapa, leverera och fånga värdet på dessa parallella marknader. Tillgänglighet av näringsämnen i biokolet, och förståelsen för det lokala jordbrukets behov, är avgörande för att förstå aktuellt marknadsvärde, efterfrågan och potentialen för ytterligare produktutveckling av biokolet som jordförbättringsmedel. På den helt parallellt existerande marknaden handel med kolsänkor, erhålls så kallade ”kolkrediter” för slambiokol genom certifiering. Värdet på kolkrediten bestäms sedan i handel av tillgång och efterfrågan. Med realisering av biokolets marknadsvärden både som jordförbättringsmedel och som kolkredit på marknaden för kolsänkor skapas en robust värdekedja som kommer att göra slambiokol attraktivt för framtida finansiering.

Om projektet

Projektnummer:
24-111
Organisation:
Roslagsvatten AB
Projektledare:
Aleksandra Lazic

Beviljad finansiering:
441 750 kr
Projektkostnad:
963 750 kr
Projektslut:
30 juni 2025